BYGG

Ingeniørene mer på banen

SYNLIGE: Administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF og styreleder Øyvind Mork over at nå er tiden forbi da ingeniørene holder seg unna politisk debatt.
SYNLIGE: Administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF og styreleder Øyvind Mork over at nå er tiden forbi da ingeniørene holder seg unna politisk debatt. Bilde: Mona Strande
Joachim Seehusen
11. mars 2010 - 10:00

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på at vi er litt mer spissformulert enn vi pleier.

Det sier Øyvind Mork, styreleder i Rådgivende Ingeniørers Forening, som har laget rapporten State of the nation på dugnadsbasis.

Les også: Norge forfaller

Flere årsverk

– Vi har fått inspirasjon fra utlandet, blant annet Danmark, som har laget slike rapporter. Vi tok det opp på et styremøte. Der ble vi enige om at hvis vi skulle vente til noen betalte oss for en slik rapport så blir det ikke gjort selv om behovet er åpenbart.

Mork vil ikke ut med hvor mye arbeid som er lagt ned i State of the nation.

– Men det er noen årsverk, det er sikkert.

– Det er nå på tide at ingeniørene kommer med i debatten. Norge er et teknologibasert land og det er ingeniørene som bygger landet. Vi har vært underrepresentert, sier Mork.

Ikke som OL

Planen er å lage en oppdatert versjon om fire år.

– Men dette skal ikke bli som et OL der det er helt stille i fire år. Vi håper at denne rapporten skal bidra til at vi kommer mer i inngrep med politikerne og myndighetene. Bransjen vår går jo bra, dette er ikke noe innspill for å øke etterspørselen. Det er mer for å komme i dialog om bedre måter å gjøre ting på.

Så langt forteller Mork om gode tilbakemeldinger.

– Konklusjonen er vel at dette var et bra tiltak til rett tid. Vi tror ikke vi får de midlene vi antyder over natten. Men om vi får en opptrapping med fokus på vedlikehold er vi kommet langt. Vi må også ta en debatt om finansiering. Om det er OPS eller noe annet spiller mindre rolle, men vi må få finansiert hele prosjekter.

Kjempebra

– Dette var kjempebra. All honnør til RIF for denne rapporten.

Terje Venold, konsernsjef i Veidekke er begeistret over State of the nation.

– De får satt en av våre viktigste utfordringer på dagsordenen. Jeg håper nå at denne blir behandlet både i næringen og i samarbeid med myndighetene. Det er også et viktig innspill til stortingsmeldingen som kommer om bygningspolitikken.

Gledelig

– Det er gledelig at ingen feide rapporten over sidelinjen, sier professor Svein Bjørberg som har vært med på å lage State of the nation. Det gjenstår å se hva som skjer, men det er viktig å få barnet ut av startblokka.

Også Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening er begeistret for arbeidet rådgiverne har gjort.

– Denne rapporten vil danne grunnlag for debatten i år framover, sier Lågøyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.