INDUSTRI

Ingeniørene med egen sandkasse

Mona Sprenger
12. sep. 2008 - 07:02

– Vi har fått vår egen sandkasse, smiler senior ingeniør Siw Bodil Fredriksen.

I hånden har hun et glass som inneholder et nytt plastmateriale, som består av 40 prosent CO 2. Det ligner til forveksling sukker.

– I stedet for en annen gass bruker vi CO 2 som råvare. Ambisjonen er at dette skal bli ny norsk industri, sier hun hemmelighetsfullt. I ett år har Norner Innovation jobbet med dette prosjektet, som har fått støtte fra Forskningsrådet. Nå arbeider de med å få på plass industrielle partnere og ett større prosjekt. Før det er på plass, vil de ikke fortelle for mye til Teknisk Ukeblad.

– Det er et veldig spennende prosjekt. CO 2 er jo en tilgjengelig råvare.

Gründerguts

For ett år siden var stemningen hos forskerne i Bamble en helt annen. Da ble de sparket ut av Borealis fordi konsernet ville flytte forskningsaktiviteten til Østerrike og Abu Dhabi. Alternativet ble å stå på egne bein. I september startet Norner Innovation opp, hvor de ansatte har 37 prosent eierskap. Borealis var med som eier fra starten av, men solgte tidligere i år til Investeringsfondet Energi og Miljøkapital, som nå eier de resterende 60 prosent av selskapet.

– De med gründerguts er igjen. Det er mange folk med propell her, og det går fort i svingene, sier adm. direktør Tine Rørvik.

– Den enkelte har fått mye mer ansvar for egne prosjekter samt hente inn kunder. Samtidig er det rom for mye kreativitet. De fleste liker det, sier Fredriksen.

– Hvilke utfordringer har dere møtt?

– Vi var en gjeng med teknologer som startet opp. Økonomi og IT hadde moderkonsernet stått for. Vi trodde at vi ville få på plass systemene raskt, men det viste seg å være tidkrevende, sier Rørvik.

Foran planene

– Likevel går det bra, forsikrer hun. – Vi ligger foran planene. Omsetningen totalt er bedre enn budsjettert. Det eksterne salget er også høyere enn budsjettert. I fjor leverte vi 100 prosent til Borealis. Om fire år skal vi stå på egne bein.

Norner-forskerne gjør alt fra prosjektledelse, konsulentbistand, produkt- og teknologiutvikling til testing og analyse.

– Vi har hatt fornøyde kunder i over 30 år og er godt kjente, men mange har ikke kunnet bruke oss før, for i Borealis-tiden måtte de også kjøpe materialer. Mange små bedrifter har ikke hatt råd til det. Det trenger de ikke lenger.

En av «gutta»

– Vi leverer løsninger og er veldig industrielle. Det synes kundene er supert. Samtidig er vi en av gutta i bransjen. De vet hvem vi er og hva vi står for. Det gjelder også nytenkning, mener Rørvik.

Kundene er blant annet innen olje og gass, kjemisk industri, solcelleindustri, plastproduksjon og emballasje. Eksempler er StatoilHydro, Yara, Rec Wafer, ScanWafer, Sic Processing, Tommen Gram og Reichhold.

– Vi jobber med flere internasjonale selskaper. Noen er svært konfidensielle. Det er litt kjedelig å ikke kunne si noe, for de har ofte de tøffeste prosjektene, sier Rørvik.

Offshoremarkedet

– Offshoreindustrien sto ikke på lista vår da vi startet. Men det gikk raskt opp for oss at dette er en industri som trenger et miljø som kan plast, sier Ole Jan Myhre, markedssjef i Norner Innovation AS.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Norner-forskerne har 4000 kvadratmeter med vitenskapelige laboratorier tilgjengelig. Her kan de mest ekstreme forholdene simuleres og materialene kan bli utsatt for det aller meste. Det er en stor fordel når man jobber mot offshorenæringen, mener markedssjefen.

– Vi jobber blant annet med å erstatte konstruksjoner og prosessutstyr i metall med plast. Det er et komplisert felt. Fordelen med plast er blant annet vekt, levetid og vedlikehold.

– Plast kan se litt kjipt ut, men det er egentlig high tech, smiler adm. direktør Tine Rørvik, som lover at Teknisk Ukeblads lesere snart skal få vite mer om CO 2-prosjektet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.