BYGG

Ingeniør-studenter får prøve seg som byggeledere

Sigurd Bjørhovde og Daniel Banka var to av åtti søkere til sommerjobbene hos Boligbygg.

Ute på byggeplassen har Daniel Banka fått stor glede av at han behersker polsk.
Ute på byggeplassen har Daniel Banka fått stor glede av at han behersker polsk. Foto: Boligbygg
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
3. aug. 2018 - 05:02

– Vi utlyste stillingene på Finn.no på vanlig måte. I tillegg informerte vi studentgrupper ved de rette linjene, sier Espen Foss Johansen til TU Bygg.

Foss Johansen er fungerende eiendoms- og utviklingsdirektør i Boligbygg, som bygger og forvalter de kommunale boligene i Oslo. Han kan forsikre at de ikke setter verken håndverkere eller prosjekter i fare ved å la to studenter prøve seg som byggeledere.

– Vi har flere erfarne prosjektledere på jobb i sommer, og de har veiledet Sigurd og Daniel og gitt dem definerte oppgaver. Vi har fulgt en oppfølgingsplan. I tillegg har studentene vært flinke til å stille spørsmål underveis, sier Foss Johansen i Boligbygg, som nylig har ansatt ny administrerende direktør.

Polske arbeidere

Daniel Banke og Sigurd Bjørhovde studerer på henholdsvis NTNU og Oslo Met.
– Jeg får prøve meg på mye av det som en prosjektleder vanligvis gjør og lærer noe nytt hver eneste dag, forteller sommervikar Daniel Banka i en pressemelding fra Boligbygg. I sommer har han kontor i brakka på en byggeplass på Kalbakken på Oslo øst, der Boligbygg er i sluttfasen av et stort rehabiliteringsprosjekt.

– Det er gøy, og man må hele tiden følge med. Plutselig er det noe som ikke er gjort helt som det skal, og som må gjøres på nytt. 

Til vanlig studerer han bygg- og miljøteknikk ved NTNU og skal begynne på tredje året. Han trives godt i rollen som administrator.

– Jeg kan polsk flytende, og det har vist seg å være nyttig på byggeplassen, forteller han. Daniel har opplevd at mange av de polske arbeiderne synes det er lett å komme til ham og fortelle om ting eller stille spørsmål.

Studenten forteller at han har stor interesse for byggfaget og drømmer om å bli prosjektleder. At sommerjobben gir ham nyttig erfaring, er han ikke i tvil om.

– Det er mye fokus på erfaring i byggebransjen, og med erfaringen herfra tror jeg det kan bli lettere å få jobb senere.

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk frykter kombinasjonen dansende russ, høy fart og løse gjenstander i russebussene.
Les også

Russebusser: – Tanken har aldri vært at disse skal kjøres fra Oslo til Stavanger

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Råteskade i kjeller

Sigurd Bjørhovde skal begynne på tredjeåret av byggingeniørstudiet i konstruksjonslære på Oslo Met til høsten. 

– Nå følger jeg opp et prosjekt fra a til å der vi skal utbedre råteskade i en krypkjeller og finne en løsning som hindrer at vann vil trenge inn i kjelleren. På grunn av sommerferie har det vært litt vanskelig å få tak i en entreprenør som har mulighet til å gjøre jobben, men nå skjer det endelig litt mer, forteller han.

Sigurd Bjørhovde studerer til byggingeniør på Oslo Met. <i>Foto:  Boligbygg</i>
Sigurd Bjørhovde studerer til byggingeniør på Oslo Met. Foto:  Boligbygg

Etter studiet er planen å jobbe som entreprenør. I løpet av sommeren har han vært rundt på flere av Boligbyggs byggeplasser for å gjøre befaringer og følge med på framdriften. Det har også blitt en del timer på kontor med papirarbeid.

– Det er mye papirarbeid som jeg nesten ikke har tenkt på at eksisterer før. Dette er erfaring som er kjekt å kunne ta med seg videre, og så er det fint å ha vært borti det som den andre parten sitter med, sier han, og sikter til byggherre-rollen.

– Vi håper at vi kan gi studentene som er oss litt innsikt i byggherresiden av prosjekter, og hva dette innebærer når det er kommunen som bygger. Det kan garantert komme godt med senere, enten man vil jobbe i et entreprenørfirma opp mot byggherrer, eller har lyst til å bli prosjektleder med byggherreansvar, sier Boligbyggs Espen Foss Johansen i meldingen.

Stålbrua ble jekket på plass over elva Tunna i løpet av 23. og 24. mai. Brua er 150 meter lang, og det lengste spennet er på 55 meter.
Les også

Brukte to dager på å jekke riksvei 3-bru på plass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.