Ingen vil ta skylden for oljekatastrofen

Ingen vil ta skylden for oljekatastrofen
Et advokatfirma i delstaten Mississippi har utplassert et gigantisk reklameskilt der det oppfordres til å ta kontakt om man har lidd tap som følge av oljekatastrofen i Mexicogolfen. Selskapene som er involvert i oljelekkasjen, peker på hverandre når skylden skal fordeles. Bilde: Reuters / Scanpix

Tirsdag skal flere av lederne for selskapene «grilles» i den amerikanske Kongressen, blant dem Lamar McKay, sjef for British Petroleum (BP) America.

Deepwater Horizon var leid inn fra Tranocean av BP for å bore på felt 252 i Den mexicanske golfen i Mississippi Canyon sørvest for Louisiana. BP har det overordnede ansvaret for operasjonen som Transocean som eier av riggen utførte. Halliburton hadde fire personer om bord for å drive sementeringarbeid nede i brønnen.

Sementeringsarbeide skal sikre at ikke uønsket olje og gass trenger opp ukontrollert fra brønnen.Feil i sikkerhetsventilen

Til tross for at sementeringsarbeidet var absluttet strømmet gass ukontrollert i brønnen og eksploderte på boredekket 20. april. Den halvt nedsenkbare riggen sank to dager senere. Mekanismene for så stenge utblåsningsventilen, en sikkerhetsventil– BOP Blow out preventer – som står på toppen av brønnen på 1500 meters havdyp og skal stoppe en hver ukontrollert brønnstrøm, virket ikke. Resultatet er at brønnen lekker mellom 5.000 og 25.000 fat olje om dagen.

BP anslo mandag regningen etter oljekatastrofen til 350 millioner dollar, over 2 milliarder kroner.

Les også: BP vil prøve med mindre trakt

Peker på Halliburton

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kommer BP til gi Transocean skylden for oljekatastrofen i tirsdagens forklaring i Kongressen.

Transocean-sjef Steven Newman kommer på sin side til å sette søkelyset på Halliburton i sin forklaring. Han mener at Halliburton mislyktes i utforingen av oljebrønnen, det vil si at veggene i brønnen ikke ble stabilisert godt nok, og at dette førte til eksplosjonen.

– Det eneste vi vet med sikkerhet er at det oppsto en plutselig og katastrofal feil med sementeringen eller utforingen eller begge deler, sier Newman.

Det er ikke kjent hvordan Halliburton-sjef Tim Probert kommer til å stille seg til dette.

BILDESERIE: Oljekatastrofen i bilder

– Transocean ansvarlig

Visepresidenten i BP America, David Nagel, forsvarte selskapets respons på oljelekkasjen mandag.

– Når det gjelder hvordan vi svarte på oljelekkasjen, så ble det satt i verk tiltak med en gang, sa Nagel og pekte på Transocean som den ansvarlige for oljesølet som nå truer sørkysten av USA.

– Transoceans mekanisme for å hindre en utblåsning mislyktes, og det førte til at denne hendelsen ble til en katastrofe. Dette var det siste av en rekke sikkerhetstiltak, og det var meningen at det skulle virke, sa Nagel.

Verdien av BP-aksjene har falt 15 prosent siden oljelekkasjen, hvilket tilsvarer 30 milliarder dollar.

Bildekk og golfballer

BP forbereder nå en operasjon der en flosshattformet konstruksjon skal senkes ned over lekkasjestedet på 1.500 meters dyp. BPs toppsjef Tony Hayward sier at konstruksjonen kan være på plass innen 72 timer.

– Men folk må huske at dette er første gang på 20 år at vi er innblandet i en større ulykke, sier Hayward, som er under tungt press for å stanse lekkasjen, blant annet fra Det hvite hus.

– Vi tar dette svært alvorlig. Vi må lære leksa vår, for dette kommer til å prege industrien framover, legger Hayward til.

Samtidig jobber selskapet med en annen løsning, nemlig å fylle brønnen med bildekk, golfballer og søppel i håp om å tette den.

Eksperter sier imidlertid at denne metoden er svært risikabel og i verste fall føre til at brønnen lekker olje i et tempo tolv ganger høyere enn dagens. (©NTB)

Les mer om: