OLJE OG GASS

Ingen USA-sanksjoner mot Statoil

Statoil-sjef Helge Lund har forsikret USA om at selskapet skal trappe ned virksomheten i Iran.
Statoil-sjef Helge Lund har forsikret USA om at selskapet skal trappe ned virksomheten i Iran. Bilde: Scanpix
1. okt. 2010 - 07:03

Tidligere i år vedtok Representantenes hus og Senatet å skjerpe sanksjonene mot selskaper som har virksomhet innen olje- og gassektoren i Iran.

Torsdag kom meldingen fra det amerikanske utenriksdepartementet om at Statoil og tre andre selskaper slipper unna sanksjoner, etter at de er blitt enige om å trappe ned virksomheten i Iran.

Statoil har i lang tid trappet ned sin aktivitet i Iran, men har fortsatt kontor i Teheran.

– Er tilfreds

– Dette er ikke noe nytt for vår del. Vi har redegjort for vår posisjon overfor både norske myndigheter, EU og USA. Amerikanske myndigheter har nå konkludert med at de er tilfreds med vår redegjørelse, sier Bård Glad Pedersen til NTB. Han er pressekontakt for forretningsvirksomheten Internasjonal undersøkelse og produksjon.

Det amerikanske utenriksdepartementet er imidlertid ikke fornøyd med Naftiran Company, et datterselskap av det nasjonale iranske oljeselskapet NIOC, som holder til i Sveits, og varsler sanksjoner.

– Statoil varslet for et par år siden at vi ikke vil gjøre nye investeringer i Iran. Vi har fullført et prosjekt vi har vært involvert i. Status nå er at vi i en midlertidig og tidsavgrenset periode gir teknisk støtte til en iransk operatør. Vi er i sluttfasen av denne involveringen, sier Pedersen.

Denne tekniske støtten ble startet for litt over ett år siden, og ble da gitt en maksimal varighet på tre år.

Total, Shell og Eni

Ved siden av Statoil er det franske Total, det engelsk-nederlandske Shell og italienske Eni som også slipper unna amerikanske sanksjoner.

– Jeg er glad for å kunne opplyse om at vi har mottatt forpliktelser fra fire internasjonale energiselskaper om å avslutte sine investeringer og unngå ny aktivitet i Irans energisektor, sa USAs viseutenriksminister James Steinberg torsdag.

Han understreker imidlertid at amerikanske myndigheter har satt i gang etterforskning av andre internasjonale oljeselskaper med aktivitet i Iran.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.