SAMFUNN

Ingen trøst til industrien

- Lønnskostnadene for arbeidere i norsk industri lå rundt 22 prosent høyere enn hos våre handelspartnere i fjor. Som følge av lønnsoppgjøret og kronestyrkingen kan forskjellen øke til over 30 prosent i år, sa Foss på et møte i Polyteknisk Forening.

Han tok også Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) i skole da den hevdet at fjerningen av investeringsavgiften ikke vil bidra stort til industrien.

- Det er ikke riktig at dette ikke kommer konkurranseutsatt industri til gode. De vil nyte godt av kostnadsreduksjoner hos sine leverandører, sa Foss.

Han er bekymret over at veksten av nye arbeidsplasser er bremset opp. Som finansminister vil Foss bidra med:

- stramme budsjetter som ikke blåser opp offentlig sektor

- lavere skatter og avgifter

- begrense veksten i antall som jobber i det offentlige

- bidra til at flere jobber mer

- øke konkurransen i vare- og tjenesteproduksjon

- Statsbudsjettet neste år vil være et viktig bidrag i så måte, lovte Foss.

Han er uhyre skeptisk til forslag om å gi støtte eller skattefradrag til spesielle næringer: - Hvis noen tror at politikere kan se inn i fremtiden og velge hva vi skal satse på, har de overdreven tiltro til politikerne, sa han.

Norsk Investorforum fikk også på pukkelen. Foss ironiserte over norske kapitalister som vil beholde statlig eierskap.

- Det finnes noen veldig dårlige forslag til strukturendringer. Jeg tenker på dem som som roper på mer statskapitalisme. De kaller seg gjerne Norsk Investorforum. Ropene går ut på at staten skal investere fremtidens pensjoner i prosjekter med en risiko som ingen andre våger å ta. Jeg er satt til å forvalte pengene for morgendagens generasjoner, da vil jeg ikke gamble dem bort. De må undre seg i OECD og EU over hva norske private kapitalister mener om statlig eierskap, sa han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.