TUNNELER

Ingen slår Skanska når det gjelder tunnelbygging

Entreprenørselskapet passerer en million utsprengte faste kubikkmeter med fjell i forbindelse med tunnelarbeider i løpet av dette året.

Tunneltall
Tunneltall
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. des. 2020 - 12:09

(I den opprinnelige versjonen av denne artikkelen skrev vi at Skanska hadde passert en milliard kubikkmeter. Det var feil. Det korrekte er en million.)

Skanska troner dermed på en solid førsteplass som Norges største fjellsprenger, slår årets tunnelstatistikk fast fra Norsk Forening for fjellsprengningsteknikk.

For Skanska er tallene imidlertid litt lavere enn året før. På den neste plassen følger AF Gruppen, nesten 400.000 faste kubikkmeter lavere enn Skanska, og litt opp sammenlignet med året før.

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

To som har gjort skikkelige hopp opp på statistikken er både Hæhre og LNS, som nesten fordoblet aktivitetene innen fjellsprengning i forhold til året før. Hæhre passerte 500.000 kubikkmeter, som i hovedsak skyldes mange veiprosjekter.

Ellers går totalvolumet litt opp i år, og fjellsprengningsforeningen har beregnet at det vil bli tatt ut totalt 4,3 millioner faste kubikkmeter. Det er imidlertid halvparten så mye som rekordåret 2017.

I det hele tatt var årene 2012 til 2017 de høyeste som noen gang er sprengt så lenge NFF har ført sprengningsstatistikken etter 1971.

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.