KLIMA

Ingen skjerping av norsk klimamål på klima­toppmøtet

Ap-Sp-regjeringen lover å kutte utslippene av klimagasser med 55 prosent, men har foreløpig ingen planer om å melde det nye målet inn for FN.

Oslo 20211019. Portrett av Klima-og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) i samband med et intervju  ...
Oslo 20211019. Portrett av Klima-og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) i samband med et intervju ... Foto: Annika Byrde/NTB
25. okt. 2021 - 16:00

– Vi har en internasjonal forpliktelse som står der, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). – Så har vi satt et politisk mål i Norge på toppen av det. Det er et norsk mål, sier han.

Bakteppet er at Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjeringsplattformen fra Hurdal lover å kutte utslippene av klimagasser med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

Det målet Norge har meldt inn til FN, er imidlertid et kutt på «minst 50 prosent og i retning av 55 prosent». Dette ble meldt inn av den borgerlige regjeringen i 2020.

Eide gjør det klart at Norge ikke kommer til å melde inn noe forsterket mål i forbindelse med klimatoppmøtet COP26, som går av stabelen i den skotske byen Glasgow fra 31. oktober til 12. november.

– Vi har ikke tenkt å gjøre det nå. Så får vi se på sikt, sier han.

Eide forklarer at målet på 50–55 prosent er tett knyttet til den norske avtalen med EU om felles oppfyllelse av klimamålene. Det er dette som er den juridisk bindende internasjonale forpliktelsen Norge har påtatt seg, fastslår han.

– Så har vi lagt nasjonalt politisk mål på toppen av det, som er alvorlig ment, og som vi skal oppfylle, sier han.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.