NATURVITENSKAP

Ingen romtopp i 2005

Dette viser tall fra det amerikanske analyseselskapet Teal Group, skriver Norsk Romsenter på sine nettsider.

Ifølge deres tall fra mars i år kommer det til å bli satt 99 satellitter i omløp på 65 oppskytninger i løpet av 2005.

Dette er en økning fra fjorårets 73 satellitter på 55 oppskytninger, men langt unna 155 satellitter på 86 oppskytninger i 1998.

Årets oppskytninger vil fordele seg på 32 sivile/offentlige satellitter, 27 militære, 24 kommersielle og 16 universitets/forskning-satellitter.

Feilslått

Den kraftige toppen i 1998 skyldtes at flere telekommunikasjonsselskaper (Iridium, Globalstar, OrbComm) i den perioden etablerte store konstellasjoner av kommunikasjonssatellitter i lav jordbane.

Dette viste seg imidlertid å være en feilslått satsing, og alle disse selskapene gikk konkurs i perioden 1999–2002.

Analytikerne i Teal Group ser ikke for seg noen ny, stor, kommersielt drevet topp i satellittoppskytninger i løpet av det neste tiåret.

Det forventes imidlertid et jevnt høyt nivå på oppskytning av offentlig eide satellitter i årene 2009–2013, blant annet fordi Europa da skal etablere sitt nye navigasjonssatellittsystem Galileo.

USA viktig

Det amerikanske forsvaret vil fortsatt være en svært viktig romaktør, og både kinesisk og indisk romvirksomhet er i betydelig vekst.

Teal Group forventer at det i 2010 vil være 78 oppskytninger med til sammen 133 satellitter. Dette tilsvarer et snitt på 1,7 satellitt pr bærerakett.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.