OLJE OG GASS

Ingen rettssak mellom oljevarsler og Oljedirektoratet

Rolf Wiborg og OD begraver stridsøksen.

SPARKET: Oljeveteran Rolf Wiborg har fikk i oktober sparken på dagen i Oljedirektoratet (OD). Wiborg har i flere år påpekt at oljeforvaltningen ikke følger lover og regler. Nå har OD og Wiborg blitt enige om at saken ikke går til retten.
SPARKET: Oljeveteran Rolf Wiborg har fikk i oktober sparken på dagen i Oljedirektoratet (OD). Wiborg har i flere år påpekt at oljeforvaltningen ikke følger lover og regler. Nå har OD og Wiborg blitt enige om at saken ikke går til retten. Bilde: Ole K. Helgesen
24. feb. 2014 - 15:22

Upstream skriver i dag at Rolf Wiborg har kommet til enighet med Oljedirektoratet om en sluttpakke etter at han ble sparket på dagen i slutten av oktober i fjor.

Wiborg sa da til Teknisk Ukeblad at han fikk fire timer på å rydde pulten sin, noe han omtalte som «verre enn amerikanske forhold».

Tidlig pensjon

Det har lenge vært overhengende sannsynlig at det kom til å bli en rettsak mellom de to partene, men en rettsrunde er nå avblåst.

Det skjer etter tre timer med forhandlinger sist fredag, der Wiborg og OD ble enige om at oppsigelsen kanselleres. Wiborg tar i stedet tidlig pensjon fra april, skriver Upstream.

Les også: – Blir enda vanskeligere for kritiske røster

Oljevarsler

Helt siden Rolf Wiborg begynte i Statoil i 1975 har han vært en markant skikkelse i norsk oljeindustri.

Han har blant annet vært viseadministrerende direktør i Phillips Petroleum Norge og ressursdirektør i Oljedirektoratet.

Han er kjent for å være en kompromissløs forkjemper for oljelovverket.

Høsten 2011 mente han at forholdene i norsk oljeforvaltning var blitt så ille at han varslet Riksrevisjonen om blant annet at Olje- og energidepartementet oppfører seg mer som en profittaktør på sokkelen enn som en langsiktig forvalter, og at det er en usunn rolleblanding mellom Statoil og staten.

Sparket etter Tjenestemannsloven

Wiborg har også varslet om flere uheldige forhold, blant annet i forkant av Yme-skandalen og myndighetenes oppfølging av Statoil og partnernes utbygging av feltene på Utsirahøyden.

Etter flere runder internt i OD fikk han altså i oktober beskjed om å rydde pulten sin.

Direktoratet sa til Teknisk Ukeblad at han ble avskjediget etter Tjenestemannslovens paragraf 15 på grunn av grov uforstand i tjenesten og utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten.

Det reagerte hovedpersonen på.

– Jeg ble ikke kontaktet av hverken Stortingskomiteen eller Riksrevisjonen i forbindelse med mine mange varslinger siden august 2011. I stedet er jeg nå sagt opp fordi jeg forsøker å gjøre noe tjenestemenn er forpliktet til. Det er en underlig situasjon, sa han til Teknisk Ukeblad i oktober.

Lettet

Over fire måneder senere sier Wiborg til Upstream at han er lettet over at oppsigelsessaken nå er ute av verden.

– Partene har blitt enige om at jeg sier opp frivillig, og begge er lettet over at saken nå er avsluttet, sier han.

Les også:

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år

Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Bare seks av 163 i olje- og energidepartementet er ingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.