Ingen redning for flåte

Frakteskuter, fiskeflåten og andre mindre båter kan ferdes tryggere på sjøen med en ny type redningsflåte, Saturn. Men etter en vellykket test i 1999 har det ikke skjedd noe som helst.

Leder i Næringskomiteen på Stortinget, Olav Akselsen, viser til at redningsvestene kom sterkt i fokus etter Sleipnerulykken, og det ble stilt nye krav. Og flåtene fungerte dårlig.

Han sier at det er meget viktig å holde fokus på redningsutstyret til sjøs. Sjøfartsdirektoratet bør sørge for at det beste utstyret blir tilgjengelig. Nyutviklinger med betydning for sikkerheten må fases inn så raskt som mulig.

Må markedsføres

Norges Rederiforbund ble svært begeistret for både design og funksjon under testen for fire år siden. Nå sier sivilingeniør Johnny Tollefsen i Rederiforbundet at dette systemet må markedsføres overfor brukerne.

Han håper oppfinneren går i dialog med en flåteprodusent og får frem prototyper som kan bli testet. Flåten må som alle andre typegodkjennes.

Oppfinneren, Jostein Gjermundnes, mener det er et stort ansvar å la være å utvikle sikrere flåter. Han sier til Teknisk Ukeblad at han er villig til å gå i kompaniskap med flåteprodusenter som vil produsere Saturn. Det beste var om dette skjedde i Norge. Men i dag produseres alle redningsflåtene utenlands.

Han sier representanter for 15-20 nasjoner så en video om denne redningsflåten under et IMO-møte i London i år. Stor interesse og livlig diskusjon, men ikke noen initiativ.

Svein Mathisen, som driver Flåteservice Molde, tror at Saturn kanskje kan bli 20% dyrere enn dagens flåter. Men dette kan være forskjellen som fører til at skipbrudne berger livet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.