ARBEIDSLIV

Ingen økt beredskap i nordsjøen

– Vi har løpende kontakt med politi, forsvar og departement, men har foreløpig ikke funnet grunn til å endre den normale beredskapen, sier assisterende direktør Anne Vatten i Oljedirektoratet, avdeling Oppfølging. Det er de som nå har fått ansvaret for sikkerhet og beredskap ved oljeinstallasjonen i Nordsjøen, etter omorganiseringen av direktoratet.

Vatten kan imidlertid fortelle at det pågår møter der de nevnte partene fortløpende vurderer beredskapsnivået.

Nær null

Ingen i Forsvaret, politiet eller departementene vil bekrefte at oljeinstallasjonene antakelig peker seg ut som de fremste terrormålene i Norge.

Da Teknisk Ukeblad skrev om beredskapen i fjor, ble sikkerheten ved oljeinstallasjonene i forhold til terroristangrep betegnet som nær null. En terrorist trenger ikke engang å kapre et fullastet passasjerfly for å ramme en rigg. Det holder antakelig å avfyre et par bakke-til-bakkeraketter fra et lite fartøy i nærheten av plattformen for å sette den ut av spill.

Sikkerheten ble av sårbarhetsutvalget betegnet slik: «Skal oljeinstallasjonene sikres bedre fysisk, forutsettes større kapasitet både hos politi og forsvar – og en effektivisering av samarbeidet. Norge kan risikere å komme i ei lei klemme som energileverandør. Dersom terrorister eller fiender av land som mottar norsk gass eller olje, vil ramme disse importørene, kan de finne på å skade energileverandøren, altså Norge.»

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.