MOBIL

Ingen LTE-støtte i Norge

iPhone 5 vil ikke kunne brukes i norske 4G-nett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. sep. 2012 - 09:16
Vis mer

Apple lanserte i går sin nye iPhone 5, og som ventet hadde den støtte for 4G-teknologien LTE. Her hjemme er det NetCom som opererer landets eneste kommersielt tilgjengelige LTE-nett, så utstyr med LTE kan dermed også brukes her.

LES OGSÅ: Apple lanserer iPhone 5

Forutsetningen er imidlertid at utstyret kan kommunisere på de samme radiofrekvensene som brukes, og det viser seg at iPhone 5 ikke støtter disse.

Feil frekvenser

Mens NetCom stort sett opererer sitt LTE-nett i 2600 MHz-båndet, støtter iPhone 5 LTE i frekvensene 700, 850, 1800, 1900 og 2100 MHz, avhengig av modell.

- NetComs 4G-nett opererer på 2600 MHz-båndet i byene, og på 1800 MHz-båndet langs kysten fra Østfold og nedover Agder-fylkene, sier NetComs kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus.

Det betyr at telefonen - i teorien - kan koble seg opp mot 4G-nettet til NetCom enkelte steder. Men dette ønsker ikke Vederhus å spekulere i.

- Apple må eventuelt bekrefte hvor telefonen vil fungere med 4G og ikke.

Tre modeller

Det ble lansert tre iPhone 5-modeller i går: A1428 GSM, A1429 CDMA, og A1429 GSM. Av disse er det A1429 som er aktuell for Europa. Denne skal lanseres i Tyskland og Storbritannia, og støtter LTE i frekvensene 850 MHz, 1800 MHz og 2100 MHz. Men altså ikke 2600 MHz som i hovedsak brukes i NetCom-nettet.

Dette går frem av Apples nettsider, hvor de har laget en oversikt over hvilke land den skal lanseres med LTE. 

For at iPhone 5 skal kunne brukes i LTE-nett i Norge forutsetter det altså at en operatør åpner nett på frekvensene telefonen benytter, eller at Apple lanserer en versjon med støtte for 2600 MHz-båndet.

LES OGSÅ: Slik måler iPhone 5 seg mot konkurrentene

Dette er for øvrig ikke første gang det er usikkerhet rundt Apples LTE-støtte. Da de lanserte tredje generasjon iPad i mars sa de først at den ville støtte 4G. Det kom senere frem at de med dette mente at den støtter 3G-teknologien HSPA, og at den dermed ikke ville fungere med LTE-nett i Europa.

Kilde: Apple.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.