INDUSTRI

Ingen krise for solsatsing

REC har allerde produksjon på Herøya. Nå skal bedriften bygge seg opp i Singapore også.
REC har allerde produksjon på Herøya. Nå skal bedriften bygge seg opp i Singapore også. Bilde: Finn Halvorsen
Per Erlien Dalløkken
6. okt. 2008 - 15:04

Det er Metallkraft AS som nå har hentet inn 180 millioner kroner som skal brukes til et anlegg i tilknytning RECs kommende solcellefabrikk i Singapore.

– Vi er veldig glade for at vi har lyktes med denne emisjonen i et meget krevende marked for innhenting av kapital, sier daglig leder Gunnar Kulia i Metallkraft til TU.no.

Gjenvinner kostbart materiale

Kristiansandbedriften har utviklet teknologi for gjenvinning av skjærevesken som brukes ved saging av syltynne solcelleskiver.

Ved saging av silisiumblokker til solcelleskiver forsvinner nesten halvparten av silisiummaterialet i skjærevæsken. Ergo er det store verdier å hente på å resirkulere materialet. Noe investorene tydeligvis har skjønt.

Enorme verdier i silisiumavfall

– At vi nå lykkes med emisjonen tror jeg skyldes en kombinasjon av generell tro på solenergi og en anerkjennelse for våre underliggende kontrakter og teknologi, sier Kulia.

Kraftsatsing til Kina

Ny storinvestor

Om lag halvparten av de 180 millioner kronene som er reist, kommer fra eksisterende aksjonærer. Resten kommer ifølge Kulia fra en «stor og seriøs internasjonal investor», uten at han vil røpe ytterligere detaljer.

Dette finansierer anlegget som skal betjene REC Scanwafers planlagte gigantfabrikk i Singapore.

REC investerer nærmere 13 milliarder kroner i det som skal bli verdens største fabrikk for wafer, celler og moduler og som skal ha oppstart i 2010.

– Vårt anlegg utvikles i tett samarbeid med REC og parallelt med deres igangkjøring, forteller Kulia.

Bygger gigantfabrikk i Singapore