Ingen kontroll med kontroll av bygg

Tusener av kontrollforetak mangler. Direktoratet for byggkvalitet ber RIF-bedriftene våkne.

Ingen kontroll med kontroll av bygg
prosjektering illustrasjon Bilde: colourbox.com

Kontrollmangel

  • Inntil 1997 var det kommunal bygningskontroll. Den ble erstattet av egenkontroll eller uavhengig kontroll. Omfanget av byggfeil økte voldsomt og kontroll skulle gjeninnføres.
  • Først var datoen satt til 1/1-2011, så ble det utsatt til 1/7-2012 og deretter utsatt til 1/1-2013.

Dette skal kontrolleres

Både prosjektering og utførelse skal kontrolleres på følgende punkter:

  • Våtrom
  • Bygningsfysikk
  • Lufttetthet
  • Konstruksjonssikkerhet
  • Geoteknikk
  • Brannsikkerhet

Fra årsskiftet blir det påbud om uavhengig kontroll av prosjektering og utføring. Så langt er 1250 foretak godkjent til å gjennomføre disse kontrollene.

– Vi trenger noen tusen, i hvert fall en tredobling vil jeg anta. Det er litt vanskelig å fastslå antallet. Det viktigste er at hele landet er dekket, det er det ikke nå, sier Morten Lie, administrerende direktør i Direktoratet for Byggkvalitet, DiBK som håndterer slike godkjenninger.

Rådgiverne må våkne

På et møte i regi av Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) oppfordret Lie rådgiverne til å opprette avdelinger med kontroll som hovedfelt, og søke om sentral godkjenning.

– Jeg er sikker på at mange av dere kan gjøre god forretning på dette for tiltaksklasse II og III. Jeg har foreløpig fått svært få søknader på mitt bord, og mitt spørsmål til dere er hvordan skal vi få dette til å funke?

Bygningskontroll: – Vil avdekke mange feil

Article1828_Image3267.jpg

Usikkerhet

Til Teknisk Ukeblad viser Morten Engh, styre­leder i RIF, til at det har vært stor usikkerhet rundt hvordan uavhengig kontroll skulle organiseres.

Da ordningen opprinnelig ble presentert, het det at rådgivere som også prosjekterte ikke kunne være kontrollører.

Det er nå endret, og RIF-bedrifter kan ha avdelinger som selger kontrolltjenester. Alle lederne i RIFs fagutvalg skal nå møtes for å samle innspill.

Les også: Nye byggregler må på plass

Ikke avdelinger

Engh bekrefter at uavhengig kontroll er interessant for hans medlemsbedrifter.

– At uavhengig kontroll er noe for RIF, er helt opplagt. Men jeg er i tvil om hva man oppnår ved å insistere på at det skal være egne avdelinger.

Engh mener de som jobber med prosjektering har nødvendig kompetanse, og at de som jobber med kontroll også bør jobbe med prosjektering både for å utvikle, men også vedlikeholde egen kompetanse.

Han viser til at denne kombinasjonen har vært brukt i flere tiår for Vegdirektoratet.

– Ja, for bruer. De som prosjekterer bruer for Statens vegvesen tar også kontrolloppgaver. Det har fungert utmerket.

Les også: 36.000 kilometer ståltråd skal bære Hardangerbrua

Article1828_Image3312.jpg

Ingen ny utsettelse

Morten Lie gjør det klart at det ikke blir noen nye utsettelser av kravet.

– Det er tilstrekkelig kompetanse der ute. Hvis bedriftene sender søknad, er ikke behandlingstiden mer enn tre til fire uker. Vi har begynt å se på former for dispensasjon der kontrollforetak ikke er tilgjengelig.

Morten Engh vil ikke spå om det vil være tilstrekkelig mange på plass til årsskiftet. Det vil imidlertid være formålstjenlig at man raskt får på plass en standard for slik kontroll, slik at RIF bedriftene kan tilpasse sine kontrolltjenester etter denne, mener han.

Men behovet for kontrollene er der.

– Vi forventer at uavhengig kontroll vil avdekke en god del feil, det er jo den altfor høye feilraten som har ført til dette, sa Marit Langen, avdelingsdirektør i Statens bygningstekniske etat (forløperen til Direktoratet for Byggkvalitet), til Teknisk Ukeblad tilbake i mai 2009.

Fikk du med deg disse byggsakene?

Frp og Obos sammen mot passivhus

Nullhus skal danke ut passivhus

Energibruk ned fra 530 til 66 kWh per kvadrat

Passivhus blir påbudt

Vil selge boliger på Ikea 

Les mer om: