SAMFUNNPOLITIKK

– Ingen interesse for Forsvaret

Trond Gram
15. okt. 2009 - 08:07

– Det har tidvis både skuffet og overrasket meg at mange i Forsvaret har så vanskelig for å tenke helhetlig når det kommer til viktige spørsmål som store materiellanskaffelser og balansering av forsvarsstrukturen. I stedet velger man å slåss for særinteresser og egen forsvarsgrens eller sektors kortsiktige fordel, sier avtroppende Sverre Diesen i et intervju med Forsvarets Forum.

Han er skuffet over det han kaller «fraværet av analytisk evne og integritet hos offiserer som jeg ut fra både stabsutdannelse og grad burde kunne forvente mer av».

Diesen «snakker ut»

I et siste intervju som forsvarssjef med Forsvarets Forum «snakker han ut» om folkevalgte, journalister, offiserskolleger og økonomi.

Han er ikke fornøyd med den interessen norske politikere legger for dagen når det gjelder Forsvaret, selv om han vedgår at de ikke skal ta beslutninger i kraft av dyp faglig innsikt, men heller prioritere mellom ulike behov og interesser i tråd med det program de er valgt på og ut fra beste skjønn.

Les også: – Fly er viktigere enn hær

– Men i dag er det tilnærmet ingen interesse for Forsvaret som politikkområde i det politiske miljø i det hele tatt, og som følge av det heller ingen særlig innsikt i forsvarssaker – selv ikke på det overordnede nivå man kunne ønske seg. Selv politikere som har sittet i Forsvarskomiteen i flere perioder har oppsiktsvekkende liten kunnskap om Forsvaret – dessverre, sier Diesen til Forsvarets Forum, og legger til at han derfor ikke tror nedleggingen av komiteen spiller noen særlig rolle fra eller til.

Dårlige journalister

Mediene får også gjennomgå. Ingen redaksjoner i Norge har godt kvalifiserte militærmedarbeidere, slik man ofte ser i større medier i utlandet.

– Dette gjelder ikke bare Forsvaret, men også en rekke andre spesialiserte samfunnsområder – i hvert fall hvis andre etatssjefer jeg har diskutert dette med er til å stole på.

– Det stoffet som formidles om Forsvaret, er svært ofte, i beste fall, upresist og i verste fall fullstendig feilaktig. Mediene er i tillegg notorisk mest opptatt av å skrive om skandaler, konflikter og fiaskoer – delvis fordi det selger aviser eller reklametid, og delvis fordi det gir vedkommende journalist status i miljøet som «hardtslående», «kritisk» eller «setter dagsorden», sier Diesen, som gjerne skulle vært gjesteredaktør i Dagbladet, men ikke har blitt spurt.

Budsjettbalanse

Diesen var delaktig i Forsvarsstudie 2000, som la nye linjer for det norske Forsvaret.

Som forsvarssjef har han måtte slite med trang økonomi, og en tidvis smertefull omlegging av Forsvaret. Til Forsvarets Forum sier han at han har vært opptatt av at det må være balanse mellom budsjett- og ambisjonsnivå.

– Det vil si at vi ikke har et større forsvar enn det politikerne finansierer. I så fall er det bedre å kutte i strukturen der det har relativt sett minst konsekvens for forsvarsevnen. Stadig underfinansiering som søkes kamuflert ved å beholde en stor struktur, men pine aktivitetsnivået nedover for at det fortsatt skal se ut som vi har et størst mulig forsvar er formålsløs sløsing med ressursene og det verst mulige alternativ, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.