KRAFT

Ingen hurtigbehandling av Statkraft

Bilde: Scanpix

Næringsminister Trond Giske gir ingen forhåpninger om rask avklaring på Statkrafts ønske om mer egenkapital til sin langsiktige strategi og ønske om storsatsning på fornybar energi.

Vil være beinhard

– Vi gir Statkraft svaret når vi har bestemt oss, og vurdert om det å bruke disse milliardene er til det beste for selskapet og samfunnet, sa Giske på Stortinget i dag.

– Vi kommer til å være beinharde på lønnsomhet og ansvarlighet i forhold til investeringene. Dette er felleskapets penger, og en krone brukt er en krone mindre til helse, eldreomsorg og utdanning. Dette er også områder som Frp er opptatt av, sa Giske.

Les også: «Hvis dette handlet om å ha en sikker jobb, ville jeg ikke vært like frittalende»

Venter på avklaring

Det var Frps Harald T. Nesvik som ba næringsministeren redegjøre for hvorvidt kapitalbalansen til Statkraft står i stil med de satsingene på miljø- og klima som regjeringen legger opp til.

Statkraft vil satse nærmere 90 milliarder kroner internasjonalt innen fornybar energi fram til 2015.

Statkraft har ennå ikke fått klarsignal fra regjeringen, 16 måneder etter at strategien ble lagt fram.

Dårlig signal

– Statnett har bedt sin eier 3 ganger på 4 år om å styrke egenkapitalen og fått avslag hver gang. Statkraft sin forespørsel fra februar 2009 er foreløpig ubesvart, sa Nesvik.

– Selskapene kan trolig lånefinansiere sine investeringer men statens manglende bidrag oppfattes som et dårlig signal av flere i bransjen, kommenterte Nesvik.

Usikker på strategien

Giske er usikker på om Statkrafts langsiktige strategi er den riktige, og mener regjeringen opptrer som hvilken som helst annen eier i denne saken.

– Det er vanlig å bruke tid på slike vurderinger i andre selskaper. Fordi statkraft har investeringsplaner, så skal de få milliarder? Jeg vil ikke være den statsråden som kaster milliarder med fellesskapets midler etter selskapet, sa Giske.

Vil delprivatisere

Høyres Svein Flåtten mener styret i Statkraft kan vurdert andre muligheter mens de venter på avklaring fra regjeringen.

– Det er ikke slik at Statkrafts eneste mulighet er å få flere milliarder i egenkapital. Vi har pekt på at selskapet kan delprivatiseres. Noe kan legges ut som børsnotering som en annen type selskap, sa Flåtten.

– Styret kunne ha tenkt i en annen retning i stedet for bare i halvannet år sitte og vente på svar på denne strategien, sa Flåtten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.