BYGG

Ingen hjelp til byggenæringen

Joachim Seehusen
3. okt. 2008 - 08:56

Byggenæringen sliter, ledigheten øker, forskningsinnsatsen er lav og feilraten er høy. Likevel vil Næringsdepartementet overlate næringen til seg selv. Det er ingen hjelp å få fra næringsminister Sylvia Brustad.

Ingen stortingsmelding

– Vi har ikke noen planer om å legge frem en stortingsmelding om byggenæringen, sier statssekretær Øyvind Slåke i Næringsdepartementet. Teknisk Ukeblad ba om å få snakke med næringsminister Sylvia Brustad, men hun overlater til Slåke å snakke om byggenæringen.

Det er 23 år siden den forrige stortingsmeldingen om byggenæringen ble lagt frem. Tidligere har kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sagt til Teknisk Ukeblad at hun ser et behov for en stortingsmelding om byggenæringen, men at det er NHDs ansvar. Nå blir hun avvist.

Gjør det selv

Slåke sier at det finnes andre grep myndighetene kan ta som virker bedre enn en stortingsmelding.

– Hvilke da?

– Næringsdepartementet har ikke noen konkrete planer om tiltak nå, men vi følger situasjonen i næringen nøye, sier Slåke.

– Næringen sliter med for mange byggefeil?

– Det er en utfordring næringen først og fremst må gripe fatt i selv, sier Slåke

– Byggenæringen har veldig lav FoU-aktivitet, og erkjenner selv at den må opp, men den sliter?

– Jeg ser ikke behov for å gjøre noe på FoU. Generelt har regjeringen satset betydelig på FoU. Det bør være rom for at byggenæringen også benytter mulighetene som ligger i denne økningen, men næringen må selv gjøre noe.

Oppgitt

BNL-direktør Sverre Larssen blir oppgitt over hva Slåke sier.

– Dette er jo det samme vi har hørt i ti år. Hvis de ikke er interessert i en stortingsmelding betyr jo det at de ikke ønsker å sette seg inn i våre problemstillinger. Vi er ikke akseptert som de mer spennende moderne næringene, sier Larssen.

Med den ledigheten vi ser kommer nå risikerer vi at det tar mange år før næringen igjen våger å satse på innovasjon og forskning. Det er rett og slett trist at ikke næringsministeren ser de enorme samfunnsmessige gevinstene som ligger i en stabil byggenæring, sier Larssen.

Roser KRD

Mandag skal ledelsen i BNL møte kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa for å diskutere situasjonen i byggenæringen.

– Vi har resignert i forhold til NHD, Kleppa derimot, hun har skjønt det. KRD viser langt større interesse for byggenæringen, fastslår Larssen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.