Saken kom opp i en interpellasjonsdebatt om oljeindustriens fremtid, som ble tatt opp av Siri A. Meling (H).
Ingen avtale
Den påståtte interne uenigheten i regjeringen om oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen kom også til å stå sentralt i den timelange debatten.
Meling viste til uttalelser fra finanspolitisk talskvinne i Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, om at vedtaket om biodieselavgift vil gjøre det vanskeligere å foreslå oljevirksomhet i nord.
– Antydningene om at det finnes en hemmelig avtale knyttet til biodieselavgiften og oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen, er så absurd at den ikke fortjener nærmere kommentarer, sa Valen.
Etterlyste tiltak
Høyre, med sterk støtte fra Fremskrittspartiet, etterlyste tiltak for å begrense en ytterligere nedtrapping og tap av kompetanse i næringen.
– Ap har virkelighetsforståelsen, men Ap, SV og Sp har ikke denne forståelsen, sa Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.
Han etterlyste en uttalelse fra en samlet regjering om at olje og gass er viktig for Norge de neste 20-30 årene.
Meling fryktet at uenighet i regjeringen ville føre til ytterligere forsinkelser i avgjørelsen om åpning av Lofoten og Vesterålen.
Nødvendig med nye områder
– Ap snakker varmt om bevaring og utvikling av oljeindustrien. For å få det til, er det nødvendig å åpne nye områder. Regjeringen har først og fremst en jobb å gjøre internt. Det er ikke rart næringen etterlyser forutsigbarhet, sa Meling.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviste at usikkerhet om åpning av Lofoten og Vesterålen er det samme som uforutsigbarhet for næringen.
Snorre Valen gjorde det klart at SV mener at produksjonen av olje og gass må ned og tok avstand fra den politikken han mener H og Frp står for: Så mye olje og gass som mulig uten konsekvensutredninger.
– Å vifte med Lofoten foran arbeidere som frykter for arbeidsplassene sine, bør Høyre holde seg for gode til, sa han.