Ingen grunn til Instagram-panikk

Politiet advarer mot at skumle menn kan spore barn via Instagram. Heldigvis er det ikke så enkelt.

I går advarte Kripos via TV2-nyhetene om at Instagram-brukere kan spores opp av seksuelle overgripere, og at det dermed er lett å finne ut hvor unge brukere beveger seg, og hvor de bor.

LES OGSÅ: Glem Instagram

Bakgrunnen er Instagrams bruk av geomerking. Det vil si at informasjon om hvor bilder er tatt lagres sammen med bildet. Denne informasjonen kan utnyttes av Instagram, som kan vise hvor bildene er tatt i et kart. Dine følgere kan deretter se hvor i verden du har tatt de forskjellige bildene.

Nøkkelordet her er "kan".

Det er nemlig lett å se for seg at skumle menn sitter og følger med på unge Instagram-brukere i nærheten og danner seg et bilde av bevegelsene, for så å slå til. Så enkelt er det heldigvis ikke.

Sakens kjerne er Instagrams Photomap-funksjon. I denne kan du vise geomerkede bilder i et kart, slik at andre kan se dem. Du kan se bildene til alle du følger her.

Alle bilder vises ikke i kartet

Det er imidlertid ikke slik at alle bildene du tar lastes opp til Instagram med slike geomerker. For at dette skal skje må du først aktivere Photomap-funksjonen.

Denne funksjonen velger du i det du skal laste opp bildet til Instagram. Har du aktivert den tidligere kan du deaktivere den herfra.

Husk på at Instagram husker valget. Dersom du har lastet opp et bilde til Photomap, vil dette valget være aktivert neste gang du skal laste opp. Du dekativerer det like lett som du aktiverer det.

Den er uansett ikke aktivert som standard, så har du ikke aktivert den i utgangspunktet er ingen av bildene dine synlige i kartet.

Ikke nødvendigvis nøyaktig

Det er heller ikke slik at geomerker nødvendigvis er nøyaktige. Henter telefonen posisjonen via mobilnettet er det som regel snakk om en nøyaktighet på noen hundre meter - eller enda mer. Dersom du benytter GPS til å geomerke bildene kan de være nøyaktig ned mot noen få meter.

Alle kan ikke se bildene dine

Det er heller ikke slik at alle bilder kan vises i ett og samme kart. Det er kun de som følger deg på Instagram som kan se kartet. Dersom du har en følger du ikke vil skal se bildene dine og kartet kan du ganske enkelt blokkere denne.

Andre kan i utgangspunktet ikke finne deg uten å vite brukernavnet ditt. Dette kan være hva som helst, og trenger ikke å være ditt eget navn. Det er opp til brukeren om han eller hun vil oppgi sitt egentlige navn eller noe som helst informasjon om seg selv. Hvis du bare har et tilfeldig brukernavn er det liten mulighet for at noen skal peile seg inn på akkurat deg.

Det er videre mulig å gjøre bildene dine private. Ved å gå inn i innstillingene og velge "Photo privacy" kan du krysse av for at bildene er private. Det betyr at du må godkjenne alle nye følgere før de får se bildene dine.

Husk på at dette valget ikke vil påvirke dine eksisterende følgere. Tidligere følgere du vil blokkere må du altså blokkere manuelt.

LES OGSÅ: Facebook kjøper Instagram

Du kan fjerne bilder fra kartet

Dersom du har delt en hel del bilder med geomerker, og ikke ønsker at de skal vises i kartet er det lett å fjerne dem fra kartet. Du åpner bare Photomap-funksjonen, velger "edit"-knappen i øverste høyre hjørne, og trykker på et bilde. Du får dem opp i en ny visning, og kan deretter fjerne dem fra Photomap.

Pass på hva du deler

Det kan være lurt å ha i bakhodet at det du deler i sosiale medier kan sees av andre, og at det er mange grunner til å tenke over hva du faktisk deler. Det gjelder ikke bare Instagram, men også innsjekkinger på Facebook for eksempel. 

Det enkleste grepet du kan gjøre er å sette bildene dine til å være private, slik at kun de du godkjenner som følgere kan se dem og hvor de er tatt. Det er også smart å følge med på hvem som følger deg.

Det skal for øvrig også nevnes at Instagrams brukervillkår sier at tjenesten kun kan brukes av personer som er 13 år eller eldre.