KRAFT

Ingen gratis dusj

DYR DUSJ: Selv om du har spotpriskontrakt, er det ikke nødvendigvis billig å dusje når spotprisen på kraftbørsen er lav.
DYR DUSJ: Selv om du har spotpriskontrakt, er det ikke nødvendigvis billig å dusje når spotprisen på kraftbørsen er lav. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind Lie
15. sep. 2011 - 15:19

Både på TV og i aviser har man de siste dagene kunnet lese at strømprisen nå er så lav at det omtrent er gratis å dusje.

Utgangspunktet har da vært at prisen for strøm både på Østlandet, Vestlandet og Sørlandet har vært nede i rundt 3 øre/kWh flere dager denne uken, på grunn av at regnet har fylt opp kraftmagasinene.

Strømpris: Strømprisen raser

Spot gir ikke spotpris

Men før du kaster deg i dusjen for å få mest mulig dusjing for pengene, bør du lese dette.

Sannsynligvis har du ingen mulighet til å nyte godt av prisen på nettopp disse dagene.

Har du såkalt spotavtale, blir du nemlig etter all sannsynlighet avregnet på månedsbasis.

Det blir nemlig de aller fleste husholdningskundene i Norge.

Og strømprisen tidligere i måneden var langt høyere, og det er sannsynlig at den vil stige fra sitt rekordlave nivå senere i måneden. Dermed vil dusjingen koste like mye når strømprisen er på det laveste i måneden som på det høyeste. Du må betale månedsgjennomsnittet for alt forbruket.

Kun strømkunder med et forbruk på over 100.000 kWh er pålagt å få avregnet strømforbruket sitt time for time og dag for dag, og slik bli eksponert for prissvingningene på Nord Pool Spot.

Les også: Forbereder seg på sertifikatbråk

Få kunder

Det er under 100.000 kunder til sammen som i Norge som har slik timesmåling, opplyser seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Noen få nettselskaper har også installert timesmålere hos alle sine kunder. Og fram til nylig kunne alle som ville kreve å få installert timesmåler mot å betale 2.500 kroner til nettselskapet sitt. Dette er det imidlertid slutt på nå, i påvente av at alle skal få smarte timesmålere innen 2017.

Og selv om husholdningskunder skulle ha timesmålere, er det ikke gitt at de blir timesavregnet. Det kommer an på hvilken kontrakt de har.

– De aller fleste spotkontraktene blir avregnet på månedspriser, selv om de har timesmåler. Det er kun i svært begrenset omfang at husholdningskundene har timesavregning, sier Grammeltvedt.

Les også: – Regnværet gir lavere strømpris

Nettleie i tillegg

Kunder med standard variabel kontrakt får heller ikke utnytte korte perioder med lav pris. Kraftselskapene endrer prisene på disse kontraktene som oftest med flere dagers mellomrom, og det opereres sjelden med ekstremt lave priser.

Men selv det lille mindretallet av strømkundene som har timesavregning, vil ikke kunne slippe unna med en tilnærmet gratis dusj. Nettleia må nemlig fremdeles betales.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.