NYHETER_BYGG

Ingen garanti mot fly

-Så vidt jeg vet har man aldri konstuert et hus som kan tåle en slik terrorhandling som den vi så mot World Trade Center i New York tirsdag, sier professor og sivilingeniør Michael Havbo Faber til danske Ingeniøren. Havbo jobber ved Institutt for bygningsstatikk og konstruksjoner ved ETH i Zürich, Sveits.

Han mener det vil være svært urasjonelt å konstruere bygninger som kan tåle skadene fra et fly som rammer i flere hundre kilometer i timen. Kun atomkraftverk bygges for å tåle de verste hendelser.

Professor Faber har jobbet med bygningers sikkerhet i 15 år. Han påpeker at bygninger som regel bygges for å kunne tåle branner og gasseksplosjoner som skadre deler av de bærende konstruksjoner.

–Hvis et fly rammer bygget, kan det føre til at så mye som en fjerdedel av det bærende system rammes. Da kan resten styrte i løpet av en times tid, blant annet som følge av brannskader.

World Trade Center var bygget med et ytre skall av stålsøyler og bjelker som bærende elementer. De store Boeing-flyene som traff bygningene, kan dermed ha svekket de bærende konstruksjoner så mye at de kollapset i løpet av ca. en time.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.