BYGG

Ingen folk tatt av jordraset på Otta

2. mai 2008 - 08:23

– Nå har vi akkurat vært inne i alle husene. Vi er så sikre som vi kan bli på at ingen personer er tatt av raset, sier lensmann Ragnar Andreassen ved Sel lensmannskontor til NTB.

To bolighus ble tatt av jordraset som gikk like øst for Otta sentrum natt til fredag. Jordraset var cirka 50 meter bredt og 300 meter langt.

– Vi fikk melding klokken tre natt til fredag om at det var gått et jordras. Raset hadde gått delvis gjennom et boligfelt og stoppet ute på E6, opplyser operasjonsleder Edmund Toftehagen i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Forferdelig bråk

To hus ble tatt i raset, men beboerne klarte altså å komme seg ut i tide.

– De som bor i boligene våknet av et forferdelig bulder og brak. Men dørene fungerte og beboerne kom seg stille og rolig ut. Hjelpemannskapene kom fort til og fikk brakt dem i sikkerhet, sier lensmann Andreassen.

50 personer evakuert

I tillegg til de to husene som ble tatt i raset, ble også to mindre ubebodde bygninger tatt. Hovedredningssentralen Sør-Norge bisto tidlig fredag morgen med evakueringen ved å sette inn mannskaper fra Røde Kors som gikk fra hus til hus.

Totalt ble rundt 150 personer evakuert til Nordlandia Otta Hotell, der de ble tatt hånd om.

– Jeg har ikke fått inn noen liste over antall beboere, men vi har evakuert minst 150 personer, sier lensmann Andreassen.

Geolog

Politiet jobbet i morgentimene med å få fatt i en geolog som kan vurdere den videre rasfaren. Evakueringssonen ble ganske raskt utvidet fordi bekkene tok nye løp og skapte ny rasfare på nye områder.

I morgentimene kom det stadig mer leirmasse veltende nedover bekkedalen, så E6, den kommunale Kongsvegen og de andre veiene i området er stengt. Det er imidlertid dirigert omkjøring ved Otta sentrum.

Mye vann i grunnen

Det er ikke flom i området, men ifølge politiet er det mye vann i grunnen, og vannmassene har derfor trolig utløst rasene.

– Det har ikke vært tele i jorda, så grunnvannstanden har vært på topp. Vannet fra snøsmeltingen har så rent oppå bakken og nærmest vært en direkte årsak til raset, sier lensmannen.

– Står trygt

Flere ganger de siste årene har jordras fått alvorlige konsekvenser. Lensmann Ragnar Andreassen innrømmer at det i verste fall kunne gått langt verre i Otta denne gangen, men sier husene er oppført på mindre utsatte områder.

– Rasene går dypest ned i bekkedalene og der får heldigvis ingen lov å bygge. Slik vi oppfatter det står boligene ganske trygt, mener Andreassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.