ARBEIDSLIV

Ingen fly er sikre

11. sep. 2001 - 23:39

Britiske piloter forteller til BBC i kveld at det er en enkel sak å bryte seg inn til cockpiten i amerikanske fly, selv om dørene stenges før avgang, I Europa stenges ikke engang dørene. Det kan det nå bli en endring i.

Sikkerhetseksperter vil nå se nærmere på muligheten for å lukke cockpiten hermetisk på de største flytypene. Det kan imidlertid ta tid å gjennomføre endringer på alle fly som er i trafikk i dag.

Enkle å fly

– Det er dessuten en relativt enkel sak å styre flyene når de først er kommet opp i luften, selv med minimal flygererfaring, hevder redaktør David Learmount i det britiske fagtidsskriftet Flight International til BBC News Online.

Dermed rokkes teoriene om at det må ha vært erfarne flygere som selvmordsterrorister om bord på de fire flyene som i dag tidlig ble kapret for å gjennomføre den verste terroristhandlingen i amerikansk historie.

Pilotene antakelig drept

Alle flygere og flyeksperter som BBC har vært i kontakt med, er sikre på at pilotene har blitt overmannet og kanskje drept i hvert fall de siste minuttene før selvmordskrasjene. – En pilot ville aldri, selv med en pistol i nakken, med vilje ha krasjet inn i en skyskraper, hevder Learmount, selv en tidligere pilot.

Ekspertene håper nå å finne de to svarte boksene som skal inneholde informasjon om kommunikasjon med omverdenen og loggført rute i kaoset av stål, betong glass og døde kropper i området der World Trade Center sto inntil i dag tidlig.

Finner kanskje ikke svarte bokser

– Problemet er at boksene ikke tåler ekstrem varme i lengre enn ganske korte tidsrom. Det er fare for at vi aldri finner dem og får ledetråder på hva som har skjedd, frykter Learmount.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.