Ingen fly er sikre

Britiske piloter forteller til BBC i kveld at det er en enkel sak å bryte seg inn til cockpiten i amerikanske fly, selv om dørene stenges før avgang, I Europa stenges ikke engang dørene. Det kan det nå bli en endring i.

Sikkerhetseksperter vil nå se nærmere på muligheten for å lukke cockpiten hermetisk på de største flytypene. Det kan imidlertid ta tid å gjennomføre endringer på alle fly som er i trafikk i dag.

Enkle å fly

– Det er dessuten en relativt enkel sak å styre flyene når de først er kommet opp i luften, selv med minimal flygererfaring, hevder redaktør David Learmount i det britiske fagtidsskriftet Flight International til BBC News Online.

Dermed rokkes teoriene om at det må ha vært erfarne flygere som selvmordsterrorister om bord på de fire flyene som i dag tidlig ble kapret for å gjennomføre den verste terroristhandlingen i amerikansk historie.

Pilotene antakelig drept

Alle flygere og flyeksperter som BBC har vært i kontakt med, er sikre på at pilotene har blitt overmannet og kanskje drept i hvert fall de siste minuttene før selvmordskrasjene. – En pilot ville aldri, selv med en pistol i nakken, med vilje ha krasjet inn i en skyskraper, hevder Learmount, selv en tidligere pilot.

Ekspertene håper nå å finne de to svarte boksene som skal inneholde informasjon om kommunikasjon med omverdenen og loggført rute i kaoset av stål, betong glass og døde kropper i området der World Trade Center sto inntil i dag tidlig.

Finner kanskje ikke svarte bokser

– Problemet er at boksene ikke tåler ekstrem varme i lengre enn ganske korte tidsrom. Det er fare for at vi aldri finner dem og får ledetråder på hva som har skjedd, frykter Learmount.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå