SAMFUNNPOLITIKK

– Ingen flere runder om biodiesel

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen sier at partiet vil stemme for budsjettet, og at hun ikke har noen grunn til å tro at de andre regjeringspartiene ikke vil gjøre det samme.
Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen sier at partiet vil stemme for budsjettet, og at hun ikke har noen grunn til å tro at de andre regjeringspartiene ikke vil gjøre det samme. Bilde: Scanpix
22. nov. 2009 - 11:36

Hun avviser dermed utspillet fra SVs Hallgeir Langeland om en ny runde blant regjeringspartiene på Stortinget for å finne en løsning som også de misfornøyde i SV og Sp kan spille seg bak.

– Vi har et budsjettforslag som er behandlet i finanskomiteen, og som de tre partiene stiller seg bak. Arbeiderpartiet vil stemme for budsjettet, og vi har ingen grunn til å tro at ikke de to andre partiene vil gjøre det samme, sier Pedersen til NTB.

Hun framholder at de parlamentariske lederne og finanspolitikerne til alle de tre regjeringspartiene har vært representert i budsjettarbeidet, også på møter der problemstillinger rundt utfasingen av biodieselavgiften ble eksplisitt gjennomgått.

Ikke velte regjering

Langeland gjør det klinkende klart at han ikke vil velte noen regjering på biodieselsaken under voteringen om statsbudsjettet torsdag.

Ut over å fastslå dette, vil ikke SVs samferdselspolitiker delta i spekulasjoner om at det bare trengs to utbrytere fra regjeringspartiene for at forslaget om å fjerne avgiften på biodiesel vil falle.

Langeland vil at stortingsgruppene til de tre regjeringspartiene går en ny runde før torsdag for å finne en løsning som bedre tar hensyn til motforestillingene.

– Normal praksis er ikke blitt fulgt i denne saken. Spørsmål av kontroversiell natur skal legges fram for gruppene før det tas noen beslutning. Det ble ikke gjort i dette tilfellet, sier Langeland til NTB.

Ikke skille ut

Voteringen torsdag vil først i tur og orden forkaste de alternative budsjettene til opposisjonen før regjeringens eget budsjett kommer opp.

Da vil det ikke være mulig å skille ut det ene punktet om biodieselavgift, for at det eventuelt kan få et annet utfall enn regjeringen foreslår. En slik variant blir avvist av Pedersen.

– Budsjettet er et komplisert og omfattende dokument, der inntekts- og utgiftssiden nøye henger sammen. Det er ikke mulig å skille ut ett enkelt avgiftspunkt. Budsjettet som det blir votert over torsdag, er det som ligger på bordet nå, sier Pedersen.

Alle møter

KrFs Hans Olav Syversen sier at de fire opposisjonspartiene under debatten vil gjøre et siste forsøk på å få gjort noe med avgiftsspørsmålet gjennom et såkalt verbalforslag om å vurdere fritak senere, ikke i 2010-budsjettet.

Pedersen er ikke skremt av at Frp-leder Siv Jensen og andre opposisjonsledere vil stille med fullt mannskap torsdag.

Ap nullstiller alle permisjoner og møter selv fulltallig. I fravær av overraskelser blir budsjettet i så fall vedtatt med 86 mot 83 stemmer.

Sprekker

KrF-leder Dagfinn Høybråten tror at Arbeiderpartiets stadige overkjøring av SV og Sp fører til regjeringskrise før perioden er omme.

– Det er tydelig for alle at Ap fester grepet. Samarbeidsprosjektet betyr mindre, mens egne interesser betyr mer. Regjeringen minner mer og mer om en ren Ap-regjering, sa Høybråten under høstkonferansen til Rogaland KrF lørdag.

Han mener at striden rundt biodieselavgift med all tydelighet viser hvordan Arbeiderpartiet overstyrer sine regjeringspartnere.

– Behandlingen av denne saken kan tyde på at Stoltenberg styrer mot et brudd. Det virker som det handler mer om å vise hvem som bestemmer. For det er vanskelig å tro at ikke også statsministeren ser hvor håpløst vedtaket er, sier Høybråten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.