KLIMA

– Ingen feil i Klimapanelets konklusjon

FNs klimapanels leder Rajendra Pachauri blir "frikjent" av en nederlandsk ekspertgruppe som har gått gjennom klimapanelets siste rapport. Her under møtet i København i desember i fjor.
FNs klimapanels leder Rajendra Pachauri blir "frikjent" av en nederlandsk ekspertgruppe som har gått gjennom klimapanelets siste rapport. Her under møtet i København i desember i fjor. Bilde: Kjetl Malkenes Hovland
Stein Jarle Olsen
7. juli 2010 - 09:54

Climategate

  • Tusenvis av e-poster skal ha blitt lekket eller stjålet fra University of East Anglias Climatic Research Unit i november 2009.
  • E-postene frembrakte en rekke anklager fra klimaskeptikere, og det ble antydet at klimaforskerne manipulerte data og holdt tilbake informasjon.


Etter den såkalte Climategate-skandalen og påfølgende avsløring av feil i FNs klimapanels (IPCC) rapport om menneskeskapte klimaendringer, satte den nederlandske regjeringen ned et utvalg for å gå gjennom rapporten på uavhengig basis.

Skrivefeil

Utvalget, nedsatt i Netherlands Environmental Assessment Agency (Planbureau voor de Leefomgeving), fant ingen store feil i rapporten.

Totalt fant utvalget 12 feil i rapporten, hvorav flesteparten var skrivefeil eller feil i referanser.

I tillegg mener de IPCCs oppsummering av rapporten toner ned noen av de positive ringvirkningene ved høyere temperatur, og påpeker en unøyaktighet i anslaget om hvor mange mennesker i Afrika som vil oppleve tørke som følge av oppvarmingen innen 2020.

IPCC anslo mellom 75 og 250 millioner mennesker, mens utvalget mener det bør være mellom 90 og 220 millioner.

– Tydelig

Ingen av feilene har likevel noe å si for IPCCs konklusjoner, mener nederlenderne, som har fått arbeidet kvalitetssikret av Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences.

– Denne gjennomgangen er tydelig i sine funn om at nøkkelkonklusjonene i IPCCs fjerde rapport er nøyaktige, korrekte og fullstendig støttet av den ledende vitenskapen på feltet, sier Martin Parry, leder av en av IPCCs arbeidsgrupper, i en melding.

Nederlenderne mener likevel det bør være større gjennomsiktighet i klimapanelets konklusjoner.

På seks av de 32 hovedkonklusjonene i klimapanelets rapport kommenterer de at det er utilstrekkelig forklart hvordan ekspertene har kommet frem til sine vurderinger.

Oppvarming

Og skulle klimapanelet ha rett, ser det mørkt ut for kloden.

Beregninger fra Potsdam Institute i Tyskland spår at utslippsreduksjonene som både i- og u-land har lovet, vil gi en temperaturøkning innen år 2100 på opptil 3,5 grader.

– Dagens lovnader og smutthull gjør oss nærmest sikre på å komme over 1,5 grad, med høy sannsynlighet for å komme over 2 grader og over 50 prosent sjanse for å komme over 3 grader før 2100, sier Dr Bill Hare ved Potsdam Institute ifølge Business Green.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.