INDUSTRI

Ingen bilpakke fra Jens

Statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Sylvia Brustad besøkte i dag ansatte, tillitsvalgte og ledelse på industriparken på Raufoss.
Statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Sylvia Brustad besøkte i dag ansatte, tillitsvalgte og ledelse på industriparken på Raufoss. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Per Erlien Dalløkken, Leif HamnesPer Erlien Dalløkken, Leif Hamnes
2. des. 2008 - 15:09

RAUFOSS: Den norske bildelsindustrien får ikke samme behandling som den amerikanske og europeiske, der myndighetene har gått inn med flere hundre milliarder kroner de siste ukene.

Ingen ny pakke

Verken statsminister Jens Stoltenberg eller næringsminister Sylvia Brustad hadde med seg noen ny krisepakke spesifikt rettet mot industrien som produserer bildeler for 17 milliarder kroner i året.

– Det viktigste vi i regjeringen kan gjøre nå, er å sikre eksisterende arbeidsplasser og skape nye. Samt nye arbeidsmarkeds- og bedriftsutviklingstiltak. Det gjør vi best ved å sørge for lavere rente og et bankvesen som fungerer, slik at gode prosjekter får lån igjen, sa Stoltenberg.

Han viste til at regjeringen skaffet til veie 100 milliarder kroner i frisk kapital på fire dager gjennom GIEK og Eksportfinans i forrige uke. Noe også de som eksporterer bildeler nyter godt av.

800 familier

På Raufoss møtte statsrådene en industri som i nedgangstider får smellen først og hardest.

Ifølge hovedtillitsvalgt Einar Linnerud fra Raufoss jern og metall er det i dag 250 ansatte tilknyttet industriparken som er permittert.

– Rundt 800 familier er berørt hittil, så dette er alvorlig. Jeg er fornøyd med at både statsministeren og næringsministeren kom hit. Det viser at de tar situasjonen på alvor. Meldingene de kom med er omtrent som forventet. Vi er mest opptatt av at det legges til rette for innovasjon og risikokapital, sier Linnerud.

Unntak fra krisa

Han er til daglig klubbleder på Nammo, en av bedriftene som ikke er rammet av finanskrisa.

Det samme gjelder Ragasco som utvikler og produserer gassbeholdere og gasstanker i komposittmaterialer og som også fikk besøk av Stoltenberg i dag. Bedriften produserer i dag én million propantanker i året og har økt med 20-25 prosent hvert år de siste fire-fem årene. Det samme ligger de an til i år.

– Dette er et godt eksempel på den omstillingsevnen som er vist gjennom 115 års industrihistorie her på Raufoss, påpekte statsministeren.

Verre stilt er det på Hydro Aluminium Structures som allerede i juli i år permitterte 125 av sine 650 ansatte.

Krisebedriftene

Industrigiganten utvikler blant annet støtfangersystemer av høy kvalitet til kunder som BMW, Ford, Daimler, VW, GM, Toyota og Honda og har krise med stor K.

Selskapet omsatte bildeler for 6,5 milliarder kroner i fjor, men har slitt med lønnsomheten på grunn av dårligere etterspørsel fra bilprodusentene. I fjor tapte bildeldivisjonen 67 millioner kroner, i 2006 var tapet 51 millioner. Dermed er selskapet ekstra utsatt for den internasjonale nedgangen.

I tillegg har Kongsberg Automotive, som har sagt opp hundrevis i USA, sagt opp 30 og permittert 14 på Raufoss.

De 150 som er igjen har ifølge Klassekampen gått med på tredagers arbeidsuke med tilsvarende lønnsreduksjon. Tiltaket startet mandag og varer i første omgang til midten av januar.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

På TI Automotive på Kongsvinger ble 29 sagt opp i september og ytterligere fem i forrige uke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.