Informasjon på sekundet

  • ikt

Trondheim: Infofinder startet med at to gamle kompiser hadde en tanke om hvor viktig det var å gjenfinne informasjon.

- Det var også viktig å lage en løsning som er pottetett for følsomme dokumenter og som er lett å bruke, sier adm. direktør Lars Morten Nygard .

Sammen med Karl Petter Askim startet han Mediaport for rundt tre år siden. Like før jul skiftet firmaet navn fra til Infofinder.

Fremfor å lage løsningen helt fra bunnen, startet de med søkemotoren Autonomy fra et selskap i Cambridge.

- Basert på denne begynte vi å utvikle et system der vi hadde et krav om at det skulle klare å indeksere 100.000 dokumenter av ulik type i døgnet, sier Nygaard.

Et firma med rundt 200 ansatte har normalt rundt 300.000 til 400.000 dokumenter. Tilveksten av nye dokumenter vil heller ikke skape noe problem.

Enkelt og sikkert

- Etter installasjon går serveren nesten på tomgang og er med på å gi raskt svar på søkespørsmål, sier Nygaard. Han hevder at løsningen gir en gjennomsnittlig svartid på et halvt sekund i én million dokumenter.

Til nå brukes Infofinder av vel 30 kunder, ingeniørbedrifter og advokatkontorer er blant kundene. - På et advokatkontor er selvsagt sikkerhet mot innsyn av uvedkommende svært viktig, sier Nygaard.

- Fordelen med søkesystemet er at det blir enklere å lage arkivsystemer med enklere mappestruktur.

Prisen for hver bruker er fire til fem tusen kroner. Denne investeringen hevder Nygaard er tjent igjen innen åtte måneders bruk. I alt har selskapet brukt 12 millioner kroner for å utvikle Infofinder, men regner med å tjene penger snart.

- Siden det bare er tre år siden vi startet utviklingen, synes vi slett ikke at dette er dårlig, sier Nygaard. I dag har selskapet ni ansatte med hovedkvarter i Trondheim og salgskontor i Oslo.

Ny versjon

Dresser Rand på Kongsberg er en av de tidlige brukerne av systemet. De er del av et internasjonalt selskap innen kompressorer, turbiner og kontrollsystemer.

- Systemet var ikke helt ferdigutviklet da vi tok det i bruk, men den nye versjonen vi nå er i ferd med å bruke ser lovende ut, sier IT-sjef Per Tore Log. Samtidig tar de i bruk en ny databaseserver.

Nå blir det blant annet muligheter til å søke i AutoCAD-filer, e-post som kjøres med MS Exchange, Lotus Notes i tillegg til de mer vanlige dokumentformater og skannede dokumenter.

For tiden har de rundt 100 brukerlisenser, men hvis det blir stor interesse, kan det bli aktuelt å utvide antallet.

Per Tore Log mener Infofinder gjor at de ansatte finer frem informasjon raskere og dermed sparer dyrebar tid. Bedriften har 200 ansatte.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå