IKT

Informasjon på sekundet

Trondheim: Infofinder startet med at to gamle kompiser hadde en tanke om hvor viktig det var å gjenfinne informasjon.

- Det var også viktig å lage en løsning som er pottetett for følsomme dokumenter og som er lett å bruke, sier adm. direktør Lars Morten Nygard .

Sammen med Karl Petter Askim startet han Mediaport for rundt tre år siden. Like før jul skiftet firmaet navn fra til Infofinder.

Fremfor å lage løsningen helt fra bunnen, startet de med søkemotoren Autonomy fra et selskap i Cambridge.

- Basert på denne begynte vi å utvikle et system der vi hadde et krav om at det skulle klare å indeksere 100.000 dokumenter av ulik type i døgnet, sier Nygaard.

Et firma med rundt 200 ansatte har normalt rundt 300.000 til 400.000 dokumenter. Tilveksten av nye dokumenter vil heller ikke skape noe problem.

Enkelt og sikkert

- Etter installasjon går serveren nesten på tomgang og er med på å gi raskt svar på søkespørsmål, sier Nygaard. Han hevder at løsningen gir en gjennomsnittlig svartid på et halvt sekund i én million dokumenter.

Til nå brukes Infofinder av vel 30 kunder, ingeniørbedrifter og advokatkontorer er blant kundene. - På et advokatkontor er selvsagt sikkerhet mot innsyn av uvedkommende svært viktig, sier Nygaard.

- Fordelen med søkesystemet er at det blir enklere å lage arkivsystemer med enklere mappestruktur.

Prisen for hver bruker er fire til fem tusen kroner. Denne investeringen hevder Nygaard er tjent igjen innen åtte måneders bruk. I alt har selskapet brukt 12 millioner kroner for å utvikle Infofinder, men regner med å tjene penger snart.

- Siden det bare er tre år siden vi startet utviklingen, synes vi slett ikke at dette er dårlig, sier Nygaard. I dag har selskapet ni ansatte med hovedkvarter i Trondheim og salgskontor i Oslo.

Ny versjon

Dresser Rand på Kongsberg er en av de tidlige brukerne av systemet. De er del av et internasjonalt selskap innen kompressorer, turbiner og kontrollsystemer.

- Systemet var ikke helt ferdigutviklet da vi tok det i bruk, men den nye versjonen vi nå er i ferd med å bruke ser lovende ut, sier IT-sjef Per Tore Log. Samtidig tar de i bruk en ny databaseserver.

Nå blir det blant annet muligheter til å søke i AutoCAD-filer, e-post som kjøres med MS Exchange, Lotus Notes i tillegg til de mer vanlige dokumentformater og skannede dokumenter.

For tiden har de rundt 100 brukerlisenser, men hvis det blir stor interesse, kan det bli aktuelt å utvide antallet.

Per Tore Log mener Infofinder gjor at de ansatte finer frem informasjon raskere og dermed sparer dyrebar tid. Bedriften har 200 ansatte.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.