OLJE OG GASS

– Industrispionasje på ONS

ONS-messen er et yndet sted for utenlandska agenter på jakt etter informasjon, mener PST. Her fra messen i 2008.
ONS-messen er et yndet sted for utenlandska agenter på jakt etter informasjon, mener PST. Her fra messen i 2008. Bilde: Asbjørn Goa
Stein Jarle Olsen
27. juli 2010 - 13:28

Utenlandske etterretningsagenter har brukt Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger til industrispionasje, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

Kontakter

Agentene gir seg ut for å være enten kjøpere eller journalister på jakt etter informasjon. Slik knytter de også kontakter.

– Mange andre stater kan ha interesse i den teknologien vi har. De kan være på jakt etter teknologien i seg selv for å lære om den. Et slikt sted som ONS kan også være egnet til på komme i kontakt med personer og bygge relasjoner som man kanskje kan utnytte seinere for å få mer informasjon, sier Hugubakken til NRK.

Kjenner ikke til

Markeds- og informasjonsdirektør i Offshore Northern Seas, John Are Rørtveit, sier at de ikke er kjent med spionasje på messen.

– Det har vi ingen erfaring med. Vi har ikke hørt om noen slike tilfeller blant våre utstillere eller for den saks skyld besøkende, sier Rørtveit.

Oppdager ikke

Politiets sikkerhetstjeneste tror mange bedrifter ikke oppdager at de blir spionert på.

– Veldig mange bedrifter oppfatter ikke selv at de blir utsatt for bedriftsspionasje fordi det jo er det de etterretningsfolkene som jobber med dette hele tiden forsøker å skjule, sier Hugubakken.

ONS går av stabelen annethvert år. I år skjer det 24.-27. august.

Les mer om: