Industriprosjekt ble stanset på grunn av strømmangel

Store industriprosjekter i Nord-Norge blir avlyst eller lagt på is på grunn av kraftmangel. En investering på ti milliarder i Nordland ble nylig stanset.

– Prosessen er satt på vent, sier Hans Fredrik Wittusen i Blastr Green Steel.
– Prosessen er satt på vent, sier Hans Fredrik Wittusen i Blastr Green Steel. Foto: Blastr Green Steel
12. juli 2023 - 08:14

Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide i Nordland sier til Nationen at hun er urolig for utviklingen, og hun kaller situasjonen alvorlig.

– Tiden er overmoden for at Statnett utarbeider en egen nordområdestrategi, sier hun.

Det siste eksempelet på at en bedrift trekker seg fra planlagte investeringer i regionen, er Blastr Green Steel. Tidligere i år planla selskapet å etablere en jernpelletsfabrikk i Gildeskål. Investeringen på rundt ti milliarder kroner ville ha gitt inntil 150 nye arbeidsplasser, men ble stanset av for dårlig strømtilgang i regionen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Prosessen er satt på vent etter at norske nettmyndigheter bekreftet at Blastr ikke vil få tildelt nettkapasitet innen den nødvendige tidsrammen for prosjektet, skriver administrerende direktør Fredrik Wittusen i selskapet i en pressemelding.

Fylkesrådsleder Dahlseng Eide sier at hun har bedt om et møte med regjeringen for å løfte problemstillingen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge gir inntil 1,6 milliarder kroner til et tsjekkisk initiativ til å kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina. Bildet er tatt under et besøk på Nammo på Raufoss tidligere i år. Regjeringen har tidligere gitt støtte til å øke produksjonen der.
Les også

Gir milliardbeløp i ammunisjon-støtte til Ukraina

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.