Industripolitikk, innovasjon og teknologi for fremtiden

Næringsminister Monica Mæland vil stå for åpningen av konferansen Smart Produksjon Norge 2016 som arrangeres i den tradisjonsrike industribyen Kongsberg 6.–7. desember. Mæland skal presentere regjeringens industripolitikk.

Næringsminister Monica Mæland vil åpne Smart Produksjon Norge 2016 i teknologibyen Kongsberg.
Næringsminister Monica Mæland vil åpne Smart Produksjon Norge 2016 i teknologibyen Kongsberg. Bilde: Tore Stensvold
Tom Kristian Venger, NFA
29. nov. 2016 - 07:31

Regjeringen oppnevnte i 2014 en kommisjon som skal kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi.

Produktivitetskommisjonen ledes av professor Jørn Rattsø ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU. Kommisjonen har utarbeidet NOU-rapporten «Produktivitet – grunnlag for vekst og velferd», hvor kommisjonen så på hva som påvirker produktivitetsutviklingen, og peker på områder der myndighetene bør gjennomføre tiltak. Med dette som bakteppe skal det bli interessant å høre næringsministerens tanker rundt dette temaet, og hvordan regjeringen vil jobbe videre med den kommende industrimeldingen.

Les også: Norges smarteste industribedrift

Konkurransekraft

Norske bedrifter og forskningsinstitusjoner jobber aktivt med å finne nye og gode teknologiske løsninger for landbasert industri. I dag står vi overfor problemstillinger knyttet til effektivitet og konkurransekraft som vi er nødt til å forholde oss til hvis vi fortsatt skal ha produksjon i Norge.

Under konferansen Smart Produksjon Norge 2016 samles beslutningstakere fra industrien, leverandører og representanter fra forskning & utvikling for å diskutere hvordan teknologi og innovasjon kan bidra til å skape vekst i fastlandsindustrien. Nøkkelord for konferansen er teknologi, utvikling og innovasjon.

I Produktivitetskommisjonens første rapport heter det: «En forutsetning for å videreføre en god velstandsutvikling er at produktivitetsveksten holdes oppe». Konferansen tar tak i dette på en konkret måte. Målet er å definere utfordringer og behov, for dernest å finne gode løsninger for fremtidens industri. NCE Raufoss er det nasjonale kompetansesenteret for lettvekts materialer og automatisert produksjon, og har som ambisjon å fylle rollen som det norske senteret for all vareproduserende industri. NCE Raufoss deltar på konferansen sammen med flere av de mest innovative fastlandsbedriftene i Norge.

Kongsberg, tidligere gruveby, nå teknologiby, blir vertskap for NFAs konferanse om smart produksjon og fremtidens industri. Her representert ved flomdiger Numedalslåg som strømmer gjennom byen. <i>Foto: Bendiksby, Terje</i>
Kongsberg, tidligere gruveby, nå teknologiby, blir vertskap for NFAs konferanse om smart produksjon og fremtidens industri. Her representert ved flomdiger Numedalslåg som strømmer gjennom byen. Foto: Bendiksby, Terje

Digitalisering
– lønnsom produksjon

Fagprogrammet for konferansen omhandler tema som Industri 4.0, smart industri gjennom ny teknologi og nye metoder, forbedringstiltak, hvordan effektivisere produksjonen og hvordan man kan produsere lønnsomt i Norge i fremtiden.

Konferansen er utviklet av industrien, og fagkomiteen består av Håkon Rem fra Siemens, Torkil Bjørnson fra NCE Systems Engineering, Jarle Gjøsæther fra Kongsberg Terotech AS, Odd Myklebust fra SINTEF IKT, Olaf-Magnus Olsen fra Jakob Hatteland Computer AS, Odd Erik Sveen fra Zenith Systems og Tonje Olsen fra NFA.

I tillegg til næringsminister Monica Mæland stiller flere toppledere fra industrien som talere under konferansen, blant andre direktør i Norsk Industri, Knut E Sunde, administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid fra IKT Norge og Ronny Lie, som er Chief Communications Officer i Kongsberg Gruppen ASA.

Det blir anledning til å besøke en rekke spennende bedrifter på Kongsberg i løpet av konferansen. Kongsberg Maritime, GKN Aerospace og Kongsberg Terotech åpner dørene sine, og vil vise rundt i sine produksjonsfasiliteter og fortelle om sine produksjonsmetoder.

Vi ønsker industrien velkommen til Smart Produksjon Norge 2016 i den tradisjonsrike industribyen Kongsberg 6. – 7. desember.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.