INDUSTRI

Industrien: Vi har kuttet nok

Teknologi kan løse mange miljøproblemer.
Teknologi kan løse mange miljøproblemer. Bilde: Colourbox
Leif Hamnes
21. jan. 2008 - 17:04

Industrien vil i etterkant av klimaforliket igjen gå i utslippsdialog med myndighetene, slik de gjorde det i 2004.

Industriens utgangspunkt i forhandlingene vil være en 30 prosent reduksjon fra 1990-nivå fram mot 2020, der 10 av de 30 prosentene potensielt kan dekkes gjennom kvotehandel.

20 % gjort

Industrien har allerede gjennomført utslippskutt på 20 prosent i Norge. Med andre ord legger industrien opp til å kunne slippe forpliktelser om flere kutt på norsk jord de nærmeste 12 årene.

– Ytterlige kutt krever større investeringer, med langt mer beskjeden gevinst. Industrien har gjort de nødvendige investeringene for å høste den "lavthengende frukten". For å høste de siste prosentene må vi uforholdsmessig høyt opp i treet, illustrerer fagsjef Ronald Fagernes i foreningen Norsk Industri (NI).

– Utgiftene øker

NIs "utslippsverstinger" innen treforedlings- og sementindustrien, Mongstad-raffineriet og ilandføringsanleggene for olje- og gass er kvoteregulert fra før.

– Her er det viktig å huske at kvoteprisen forventes å stige, slik at denne faste utgiften raskt kan tre- og firedobles i løpet av relativt få år. At utslipp kan dekkes inn gjennom kvotesystemet, vil derfor ikke være noen sovepute i framtida, sier NI-direktør Stein Lier-Hansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.