ENERGI

Industrien tar støyten

19. jan. 2001 - 14:56

Utredningsjef Johan Hovland hos Elkem Energi følger godt med på værmelding og temperaturer om dagen. Elkem har gjort avtale med Statnett om at de kan selge effekt ved å koble ut deler av produksjonen ved åtte av fabrikkene i kortere tidsrom. Her gjelder avtalen en time på femten minutters varsel, og så åtte timer til neste utkobling. Elkem kan i enkelte tilfeller enddog koble ut i flere timer av gangen.

– Dette kan vi gjøre uten at det går ut over produksjonen i særlig grad. Men det innebærer samtidig en risiko for at vi kan få ustabilitet inn i produksjonssystemet. Disse anleggene er jo egentlig designet for kontinuerlig drift, sier Hovland. Han understreker imidlertid at han ser positivt på de nye avtalene med Statnett.

– Vi har jobber for å få fram dette i flere år. Nå utnytter vi en ressurs som er konkurransedyktig i forhold til alternativene. Da tenker jeg spesielt på oppgradering av eksisterende vannkraftverk, sier han.

Hydro Aluminium er en annen av storforbrukerne som har inngått en avtale med Statnett om utkopling. Fabrikken på Sunndalsøra er et av de stedene som kan omfattes av slike tiltak. Verksdirektør Harald M. Bø er ansvarlig for å stenge hvis det blir nødvendig.

– Vi får daglige oppdateringer fra Storm Weather Center, bekrefter han når Teknisk Ukeblad spør om han følger godt med på værvarselet for tida. På Sunndalsøra kan de koble ut 25 MW effekt i søderbergovnene i en time på et kvarters varsel. etter avtalen må det da gå minst åtte timer til neste bedstengning, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.