Industrien sløser med elkraft

Nordiske industribedrifter kan redusere bruken av elkraft med nesten 16 prosent.

Høyspentmaster i solnedgang - industrien bruker mer strøm enn nødvendig, viser en undersøkelse gjennomført av Siemens.
Høyspentmaster i solnedgang - industrien bruker mer strøm enn nødvendig, viser en undersøkelse gjennomført av Siemens. Bilde: Aleksey Odintsov
11. feb. 2016 - 07:00

Tallene stammer fra en undersøkelse gjennomført av Siemens Financial Services. Den viser at det er et betydelig uutnyttet potensial for energisparing i produksjonsindustri over hele verden.

Vis mer

 Russland verst

Sparepotensialet varierte mellom 20 og 14 prosent. Land som Russland og Kina har større sparepotensial enn industrien i de nordiske landene, med henholdsvis 19,1 og 17.2 prosent. Men både Tyskland og Spania ligger foran Norden, og kan «kun» spare 14.5 og 14.2 prosent av sitt elforbruk.

Ikke bare industri, men også byer sløser med energi.

Norsk potensial

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norsk industri brukte 43 302 GWh innkjøpt elektrisk kraft i 2010, dette sank i de tre følgende årene til 42 218 GWh i 2013 før det igjen steg til 44 038 GWh i 2014. Simens-undersøkelsen sier potenisalet for sparing ligger i spennet 14 til 20 prosent, og at de nordiske landene kan spare 15.6 prosent. Det betyr at norsk industri vil kunne spare et sted rundt 6800 GWh.

Energieffektivt utstyr 

Dette kan utnyttes ved å sette inn energieffektivt utstyr i produksjonsprosessen, enten for strømgenerering eller å redusere elektrisitetsforbruket, skriver Siemens i en pressemelding. Spanias ledende posisjon kan delvis tilskrives at spanske produsenter er spesielt aktive når det gjelder å generere solcelleenergi for å subsidiere elektrisitetsbehovet på anleggene. Tysklands rangering antas å være et direkte resultat av entusiastiske og effektive tiltak når det gjelder energieffektivitet – både investering og implementering.

Lover sparing så det monner

 El-bruken øker mest

Siden elektrisitet utgjør en stadig større andel av industriens energiforbruk, har spørsmålet om optimalisering av elektrisitetsforbruket blitt en stadig større utfordring for produksjonssektoren. Elektrisitetsforbruk innen produksjon har økt tre ganger raskere enn det totale energiforbruket de siste 40 årene. Det utgjør nå over en fjerdedel av industrielt energiforbruk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.