INDUSTRI

Industrien må slanke seg

Direktør i Norsk Industri, Knut Sunde.
Direktør i Norsk Industri, Knut Sunde. Bilde: Scanpix
Mona Strande
20. aug. 2008 - 08:10

OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, legger frem tall som viser at kostnadsveksten er dramatisk i Norge sammenlignet med andre OECD-land.

- Har lagt på oss

Lønnskostnadene i Norge per produsert enhet lå i første kvartal i år 18 prosent høyere enn i 2005, mens OECD-landene samlet har hatt en kostnadsvekst på fem prosent i samme periode, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi har lagt på oss mye fett i gode tider. Det må slankes vekk, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til avisen.

Smitteeffekt

OECD har hentet sitt norske statistikkgrunnlag fra SSB, hvor seksjonssjef Ann Lisbet Brathaug mener hovedårsaken til den særnorske kostnadsveksten er de høye lønnstilleggene nå som norsk økonomi har vokst enormt.

Knut Sunde tor den sterke kostnadsveksten i oljesektoren vil smitte over på leverandørindustrien på land, og mener utviklingen i hans egen sektor er bekymringsfull: I første kvartal i år lå lønnskostnader per produsert enhet i norsk industri hele 14 prosent høyere enn i 2005. Til sammenligning ligger lønnskostnadene i svensk industri bare én prosent over 2005-nivå, skriver Dagens Næringsliv.

Forbereder seg

Sunde påpeker at industrien fortsatt har fulle ordrebøker og gode tider, men tror medlemsbedriftene har begynt å forberede seg på at det vil bli vanskeligere om et par år.

- Det blir ingen kjære mor. Det vil bli et hardt kjør på produktiviteten fremover. Det krever mye kreativitet fra bedriftenes side, sier han til avisen.