INDUSTRI

Industrien kan få skattesmell

Camilla Aadland
3. nov. 2008 - 07:02

Da Norsk Hydro hadde bygget ferdig Sunndalsøras fjerde smelteverkslinje i 2004, vedtok skattemyndighetene at mesteparten av produksjonslinjen var å regne som eiendomsmasse, med en årlig avskrivning på bare fire prosent.

Tidligere har praksisen vært å regne nytt smelteverksanlegg som maskiner, der avskrivningen er på 20 prosent årlig.

Forskjellen utgjør 150 millioner kroner ekstra for Hydro. Hydro tapte i lagretten, og anket til Høyesterett, som avviste saken.

Les også: Taper millioner på skattesak

Skuffet

– Vi er skuffet over at dommen fra lagretten blir stående. Vi opplever at den utgjør en endring i våre rammebetingelser, som gjør at investeringer blir dyrere. Vanskelige investeringsbeslutninger kan bli enda vanskeligere, sier Tone K. Dahle i Hydros kommunikasjonsavdeling til Teknisk Ukeblad.

Men det er ikke bare Hydro som rammes av denne dommen.

Både Elkem Aluminium Mosjøen og StatoilHydros raffineri på Mongstad har stevnet staten i lignende saker.

– Vi risikerer nå at skattemyndighetene går inn i 10 000 industribedrifter og foretar nye avgrensninger mellom bygg og maskiner. Dette betyr i tilfelle en innskjerpelse på to milliarder kroner, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri.

Les også: Øker avskrivningssatsene

Må få avklaring

Elkem har ikke bestemt seg for om de går videre i rettssystemet med sin sak.

– Det viktigste nå er at vi får en avklaring i Stortinget. Denne praksisendringen har foregått hos skattemyndighetene. Vi må få en korreksjon fra politikerne slik at vi får reglene tilbake slik de var, sier kommunikasjonsdirektør Johan Chr. Hovland.

Tidligere i oktober tok Norsk Industri saken opp med finanskomiteen i forbindelse med statsbudsjettet. Organisasjonen krever en presisering, slik at ikke dommen blir stående.

– Jeg vil oppfordre regjeringen til å ta dette med når årets budsjett skal salderes. Så vidt jeg vet, har det ikke vært noe politisk ønske om en slik endring av praksis, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Les også: Må investere seg ut av lønnsfellen

Avviser endring

Finansdepartementet avviser imidlertid at det har vært en innstramming av avskrivningsreglene for industrianlegg.

– Både uavhengig klagebehandling og to rettsinstanser har avvist dette, sier statssekretær Geir Axelsen til Teknisk Ukeblad.

Han mener det vil være svært vanskelig på generelt grunnlag å angi i hvilke tilfeller ulike fysiske komponenter kan avskrives samlet som en produksjonsinnretning, og at det må foretas en konkret vurdering i den enkelte sak.

– Dersom retten hadde kommet til motsatt resultat, at det aktuelle produksjonsmessige utstyret skal avskrives i samme saldogruppe som maskiner og ikke bygg, ville dette innebære en betydelig utvidelse i forhold til dagens regler. Man ville da åpnet for høyere avskrivninger enn det faktiske økonomiske verdifallet av driftsmidlene skulle tilsi, sier Axelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.