INDUSTRI

Industrien jubler

FORNØYD: Låneordningen blir mottatt med lettelse blant våre medlemmer i denne industrien, sier leder av Fellesforbundet, Arve Bakke
FORNØYD: Låneordningen blir mottatt med lettelse blant våre medlemmer i denne industrien, sier leder av Fellesforbundet, Arve Bakke Bilde: Poppe, Cornelius
Camilla Aadland
28. nov. 2008 - 10:36

Organisasjonene Norsk Industri, Fellesforbundet og Industri Energi gleder seg over at regjeringen natt til i går kom frem til en løsning på problemene Eksportfinans fikk på grunn av finanskrisen.

Dekker behovene

– 50 milliarder kroner tilfredsstiller industriens umiddelbare behov, og vi er tilfreds med hvordan Regjeringen har løst dette problemet i første omgang, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Løsningen for Eksportfinans kom få dager etter at Regjeringen også har funnet løsninger for GIEKs eksportgarantier og Innovasjon Norges risikolån.

Bred industripakke

– Regjeringen har i løpet av fire dager imøtekommet de tre mest akutte behovene som Norsk Industri varslet i møtet med statsministeren for tre uker siden, sier Stein Lier-Hansen til organisasjonens nettsider

Han understreker at Norsk Industri jobber videre med en bredere industripakke inn mot myndighetene de nærmeste ukene, som skal hjelpe alle de bedriftene som ikke benytter verken Eksportfinans eller GIEK.

Sikrer arbeidsplasser

Også LO-organisasjonen Industri Energi jubler over regjeringens krisetiltak.

– Dette er et viktig bidrag for å sikre arbeidsplasser i norske eksportbedrifter, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande.

Han mener regjeringen nå tar nødvendige og viktige grep.

– Tiltakene er helt i tråd med krav som Industri Energi har stilt, sier Sande.

Falch, Knut

– Handlekraft og ansvar

Fellesforbundet er ikke mindre fornøyd med avtalen mellom staten og Eksportfinans som sikrer lån til utsatte eksportbedrifter.

– Stoltenberg-regjeringen har vist handlekraft og ansvar. Denne låneordningen hindrer store tap av arbeidsplasser og viktige kompetansemiljøer i vår eksportrettede industri. Jeg er sikker på at dette blir mottatt med lettelse blant mange av forbundets medlemmer i denne industrien, sier leder av Fellesforbundet, Arve Bakke til forbundets nettsider.

Kunne blitt kritisk

Han fryktet stort tap av arbeidsplasser da utlånene fra Eksportfinans tørket helt ut fordi bankene ikke våget å ta risiko med å stille kapital til disposisjon.

– Det kunne ha blitt kritisk for mange bedrifter, og vi fryktet omfattende permitteringer og stort tap av arbeidsplasser. Nå tar staten risikoen og stiller opp med nødvendig utlånskapital. Det betyr at blant annet verfts- og verkstedsindustrien får tilgang på kapital til å fullføre eksisterende oppdrag og påta seg nye, noe som har vital betydning for sysselsettingen, sier Arve Bakke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.