INDUSTRI

Industrien gleder seg til kampfly

To Gripen kampfly under øvelse høsten 2006. Svenskene er kaler til å invitere med norsk industri.
To Gripen kampfly under øvelse høsten 2006. Svenskene er kaler til å invitere med norsk industri.Bilde: Frans Dely

Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening (FSi) er glad for regjeringens beslutning om å avvente produksjonsfasen for amerikanske F-35/JSF.

Regjeringens understreking av at en tilfredsstillende industripakke er på plass, er god musikk i industriens ører.

Venter med JSF

Det er ifølge Fsi også positivt at dersom Norge velger å gå videre med JSF, har regjeringen til hensikt å inngå avtaler med både JAS Gripen og Eurofighter om et forpliktende utviklingssamarbeid.

Beslutningen viser at regjeringen tar den industrielle siden av kampflyprosjektet på alvor, sier adm. dir i FSi,Torbjørn Svensgård. - Med dette legger regjeringen til rette for at kampflyprosjektet kan gi verdiskaping og trygge og interessante arbeidsplasser i Norge.Løft for hitech

Kampflyprosjektet er ifølge FSi en unik mulighet til å gi norsk høyteknologisk industri et løft som vil styrke konkurranseevnen i flere tiår fremover. Skal dette lykkes må det stimuleres til videre utvikling av det industrielle innholdet hos alle tre kandidater JSF, Eurofighter og SAAB Gripen.

Det krever at leverandørene håndteres individuelt og at det iverksettes tiltak som stimulerer til å øke innsatsen og graden av forpliktelse overfor norsk industri. Regjeringen legger nå til rette for nettopp dette.Mangler JSF-avtaler

Det har lenge vært kjent at den republikanske Kongressen ikke ville åpne dørene for utenlandsk industri, med hensyn til å få innblikk i de hemmelige delene av JSF-prosjektet. Selv Tony Blair og Storbritannia har hatt problemer her. Dette kan tenkes å snu nå som Demokratene har makten i begge kamre.

FSi støtter regjeringen i synet på at en undertegning av produksjonsavtalen med amerikanske myndigheter knyttet til JSF, ikke skal skje før planene om konkret, industrielt samarbeid er på plass.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.