ARKIVNYHETER

Industrien er drivkraften

TVINGENDE NØDVENDIG: Skal EU gjennvinne sin posisjon som en økonomisk smeltedigel må industrien ekpandere og være mer innovativ.
TVINGENDE NØDVENDIG: Skal EU gjennvinne sin posisjon som en økonomisk smeltedigel må industrien ekpandere og være mer innovativ. Bilde: Illustrasjonsfoto
Anders J. Steensen
1. nov. 2010 - 08:38

EU-Kommisjonen har presentert sine planer for økt europeisk industriell konkurransekraft i dokumentet ”An integrated industrial policy for the globalisation era”. Antonio Tajani, visepresident i EU-Kommisjonen, understreker følgende om industriens betydning.

– Industrien er i hjertet av Europa og uvurderlig når det gjelder å finne løsninger på de utfordringer vårt samfunn står overfor, i dag og i fremtiden. Europa trenger industri og industrien trenger Europa. Vi må fullt ut ta i bruk og utnytte det europeiske markedet, med 500 millioner forbrukere og 20 millioner entreprenører.Vil styrke konkurransekraften

EU-Kommisjonen vil styrke konkurransekraften for industrien i EU-landene. Bakteppet er den stadig raskere globaliseringen, som i følge EU gjør et begrep som ”nasjonale sektorer og industrier”, overflødig. Det pekes på betydningen av en koordinert, europeisk politikk, med en tilnærming som ser på hele verdikjeden, fra infrastruktur og råvarer til service etter at et produkt har funnet sin kjøper.

– Bare en europeisk industripolitikk som fokuser på konkurransekraft og bærekraft kan føre frem til de ønskede resultater. Det blir ikke bærekraft uten konkurransekraft og vi makter ikke en langvarig konkurransekraft uten bærekraft. Og vi får ikke til noen av disse to uten et kvantesprang innen innovasjon, sier Tajani.Må skape flere arbeidsplasser

EUs strategi er å øke den økonomiske veksten og skape nye arbeidsplasser gjennom å styrke en bredt sammensatt og konkurransedyktig industribase i Europa. Målet er å bli i stand til å tilby godt betalte jobber, samtidig som medlemslandene i EU blir mindre karbon-intensive.

I følge EU-Kommisjonen har medlemslandene stadig tydeligere tegn til økonomisk oppgang, etter flere års problemer grunnet finans- og økonomisk krise. Den samlede industriproduksjonen i EU-landene er allikevel mer enn 10 % lavere enn nivået før krisen slo inn. Å skape nye arbeidsplasser i industri og industritilknyttede virksomheter er derfor helt nødvendig.

Produksjonsbedriftene sysselsetter en fjerdedel av de ansatte i privat sektor i EU og tilsvarende mange arbeider i industrirelaterte service-bedrifter. Ikke mindre enn 80 % av all forskning og utvikling i privat sektor finner sted i industrien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.