INDUSTRI

– Industrien en innovativ drivkraft

FOR MILJØET: Næringsminister Trond Giske sier det ofte er industrien mer enn forbrukerne som er drivkraften bak ny teknologi.
FOR MILJØET: Næringsminister Trond Giske sier det ofte er industrien mer enn forbrukerne som er drivkraften bak ny teknologi. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
2. mars 2010 - 11:46

Ifølge Giske er det tre ting som skal til for at Norge lykkes i å bringe frem ny miljøteknologi.

– Vi må ha klare rammer: Et internasjonalt forpliktende regelverk og nasjonale mål og rammer, sa Giske på et seminar i regi av Mandag Morgens i dag.Teknologi og kapital

I tillegg mener han kunnskap og teknologi er viktig.

– Vi kan ikke løse klimaproblemet uten å finne nye løsninger. Det tredje er at den grønne retningen må få kapital. Det offentlige og det private må investere i grønne løsninger, fremholdt Giske.

Selv setter han i gang en gjennomgang av virkemiddelapparatet, som Innovasjon Norge og Siva, for å se hvordan de kan bidra til å få frem miljøteknologi. Dessuten har han gitt beskjed til Giek og Eksportfinans om at de skal prioritere dette området.

– Sammen med miljøvernminister Erik Solheim skal jeg lage Norges første strategi for miljøteknologi, sa Giske.Utålmodige

Nylig holdt han sitt første møte med Strategisk råd for miljøteknologi, som består av representanter fra næringslivet og akademia.

– Rådet har allerede tatt opp viktige problemstillinger, som hva skal statens rolle være, hva er næringslivets rolle og hvordan skal vi mobilisere næringslivets innovasjonsevne. Hvor og hvordan skal Norge går foran og hvor skal vi satse, sa Giske.

Flere av deltagerne kritiserer statsråden for at arbeidet går for tregt.

Les mer: Strategisk råd for miljøteknologi:<br/> Refser Giske og Solheim

– Næringslivet må være innovative, men også politikken. Jeg vet at flere venter utålmodig på strategien. Det er positivt at mange er utålmodige etter å komme i gang. Vi skal få strategien klar så fort som mulig, sa Giske.Industrien som drivkraft

Han roser industriens evne til å komme opp med ny teknologi.

– Industrien har en evne til å innovere ny teknologi som går langt lenger enn det vi forbrukere etterspør. Ofte er det industrien mer enn forbrukerne som er drivkraften, sa statsråden.Myndighetenes bidrag

Han trakk frem at det i dag bevilges 1,8 milliarder til virkemiddelapparatet, men understreket at det ikke først og fremst er penger myndighetene kan bidra med.

– Vi kan bidra med rammebetingelser, grunnforskning, virkemiddelapparatet, vi kan være en god offensiv kunde som etterspør miljøteknologi og bidra til å utvikle internasjonale og nasjonale insentiver som utløser investeringer, sa Giske.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.