KRAFT

– Industrien blir ikke konkurransedyktig

El & IT-forbundet frykter at forslaget om utleie av kraftverk kan gi rom for utenlandske kraftgiganter.
El & IT-forbundet frykter at forslaget om utleie av kraftverk kan gi rom for utenlandske kraftgiganter. Bilde: E-CO
Trond Gram
25. feb. 2009 - 15:06

Regjeringen gir industrien rett til å leie vannkraftproduksjon når den nye industrikonsesjonsloven trer i kraft og foreslår at det skal være adgang for eiere av vannkraftproduksjon til å leie ut produksjonen for en periode på inntil 15 år.

Som TU.no skrev i går, mener NHO og store industribedrifter som Norsk Hydro og Elkem at 15 år er for kort tid, mens LO-sekretariatet vedtok et høringssvar på at varigheten må utvides til minimum 30 år.

Les også:

Men ikke alle LO-forbund er enige i det. EL & IT-forbundet, som organiserer ansatte i kraftsektoren, har kjempet for offentlig eierskap til kraftproduksjonen i årevis i den såkalte hjemfallsaken.

Nå føler forbundet seg overkjørt av LO sentralt.

Må på internasjonalt anbud

El & IT mener utleieordningen, slik den er foreslått fra Olje- og energidepartementet, kan komme til å undergrave Stortingets vedtak om at vannkraften skal være underlagt offentlig eierskap og kontroll.

Utleie av vannkraftverk må ut på åpne anbud, og sannsynligheten for at kraftkrevende industri vil vinne over store flernasjonale energikjemper er nærmest null, mener El & IT.

– Hvis det blir åpnet for anbud på utleie av norsk vannkraft, så vil anbudet være internasjonalt. For selskap som EON, EdF og Vattenfall vil norsk vannkraft kunne komme på toppen av annen kraft og brukes som svingkraft. Vi ser ikke at norsk industri vil være spesielt konkurransedyktige når det gjelder leie av vannkraft, sier forbundssekretær Henning Solhaug til Teknisk Ukeblad.

– Ikke løsning på industrikraft

Forbundet ser ikke at utleieordningen kan være noen god løsning på industrikraftproblematikken.

– Vi er veldig overrasket over at LO forutsetter at det skal være mulig å si at det bare er industrien som skal få leie inn kraft. Vi har ikke sett noe sted at det skal være mulig å sette opp den typen diskrimineringsklausul, legger han til.

Solhaug viser også til Terra-saken når han argumenterer mot utleieordningen. Der ble flere kraftkommuner fristet til å bytte sikre kraftinntekter i usikre amerikanske finansielle instrumenter.

– Det er så store verdier knyttet til vannkraft at det er veldig fristende for mange å gå inn og friste kommunene til å leie ut. Vi vet at kommuneøkonomien ikke er veldig god alle steder, men vi tror at det er risikofylt å leie ut kraftverk nettopp fordi det er vanskelig å prise noe 15 år frem i tid, sier Solhaug.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.