NYHETSBREV

Industrielt Ethernet kjører helt ut til feltutstyret

Ethernet/IP (Industrial Protocol) gjør susen i produksjen av gipsplater,

Tommel opp for Ethernet i felt: Øyvind Frebrich synes det er merkelig at så få satser på industrielt Ethernet helt til feltutstyret i Norge.
Tommel opp for Ethernet i felt: Øyvind Frebrich synes det er merkelig at så få satser på industrielt Ethernet helt til feltutstyret i Norge.
27. mai 2014 - 22:57
Vis mer

Fredrikstad: Fabrikken blir styrt av Allen-Bradley PLS-er med flere Citect Scada operatørstasjoner spredd utover anlegget.

Les:  OPC UA - informasjonsmodeller forenkler integrasjonen

Alt på samme nettverk

Det er totalt 5000 I/O. De kommuniserer på det samme Ethernet-nettverket, som blant annet dekker I/O-moduler, tavler og frekvensomformere.

Øyvind Frebrich, som er Process & Quality Manager, forteller at de også kjører sikkerhetskommunikasjon på Ethernet (CIP Safety). Enda mer opptatt er han av at feltutstyr som pulstellere, strømmålere, servosystemer, mengdemålere og vekter er koblet direkte til det samme nettverket. Det er rundt 100 slike moduler.

- Ethernet fungerer utrolig bra, sier han.

Les:  Hoff kliner til med verdens første potetmeskeri med indirekte inndamping

Feltutstyr med hjemmeside

 

Feltutstyret på Ethernet har hver sin hjemmeside i det respektive utstyret. Frebrich forteller at majoriteten av utstyret har applikasjoner, eller programmer, som gjør det raskt og komme i gang.

- Funksjonaliteten er god, og du får data rett inn i styringssystemet eller til datamaskinen.

Han logger seg inn på en masseflowmåler fra Endress+Hauser på Ethernet og viser oss websiden. Den er bygget opp hierarkisk, og minner om utforskeren (Explorer) i Windows. Han navigerer seg smidig mellom funksjonene i mappestrukturen. Måleren har vært i drift i rundt 20 måneder. Det har kun vært seks (6) kommunikasjonsfeil på 33 millioner utsendte telegrammer, og de få feilsendingene har blitt sendt på nytt. Gyproc har ikke gått glipp av en eneste måling, eller mottatt feilmålinger.

- Jeg tviler på om analoge målinger kan vise til samme pålitelighet, sier Frebrich.

Les:  Magnesiumen på Herøya spiller igjen, med langt høyere automatiseringsgrad

Hardfør kommunikasjon

Han legger til at de en sjelden gang i blant har kommunikasjonsproblemer med Ethernet, men at selve nettverket aldri har vært årsaken til feilen. Problemene har stort sett kommet fra software og såkalte bugs, eller feil, i selve utstyret.

Gyproc kjører enkle kommunikasjonskabler til feltutstyret. Frebrich trekker frem muligheten til å kjøre redundant nettverk til for eksempel den nevnte mengdemåleren, som har to nettverksporter.

- Vi kan bygge ringredundans, og få detaljerte feilmeldinger dersom noe har skjedd, sier han.

Les:  Automatiserings innsiktsartikkel om Ethernet/IP

Enklere og bedre

Frebrich peker på at løsningen med to porter kan være kjekk dersom eksterne partnere trenger tilgang, for eksempel for å analysere målinger eller få tilgang til diagnostikk. Endress+Hauser-måleren stiller for eksempel med to IP-adresser (Internet Protocol) som gjør dette mulig.

Frebrich mener industrielt Ethernet rett til feltutstyret fører til at selskapet sparer penger i installasjons- og driftsfasen, samtidig som det byr på langt mer informasjon og en mer robust automatiseringsløsning. Det vil bli færre I/O-moduler og feilkoblinger. Dokumentasjon vil også bli riktig og enklere å vedlikeholde ved fremtidige endringer. Ethernet-entusiasten forteller at flere får tilgang på informasjon, samt at man har tilgang til langt mer av den.

Les:  Slik går man frem for å velge industrielt Ethernet

To timer vs en uke

Vi får et konkret eksempel med båndvektene som Gyproc bruker. En av leverandørene, Schenk, kan leveres med grensesnitt for Ethernet. Ifølge Frebrich tok det bare to timer å integrere en slik vekt med styringssystemet. Han virker ikke spesielt fornøyd når han forteller hva som skjedde da en båndvekt fra en annen leverandør, uten Ethernet, ble installert.

- Vi endte opp med å programmere i en hel uke for å få til samme integrasjonen, forklarer han.

Les: Her er sanntidsegenskapene for industrielle Ethernet-protokoller som Ethernet/IP, EtherCAT, Modbus TCP, Powerlink og Profinet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.