DOKTORGRADER

Industriell framstilling av metano

20. juni 2001 - 14:21

Kunnskaper om disse prosessene er viktig da kobberbaserte katalysatorer benyttes i den industrielle framstillingen av metanol. Tidligere studier har hovedsakelig benyttet modellsystemer blant annet fordi de industrielle katalysatorene har et meget høyt innhold av metallisk kobber.

Ved hjelp av en spesiell infrarød spektroskopisk teknikk basert på refleksjon av stråling har det vært mulig å undersøke en virkelig katalysator ved høyt trykk og temperaturer. Resultatene fra dette arbeidet viser at det er viktig å studere absorberte forbindelser ved mest mulig reelle reaksjonsbetingelser for å øke forståelsen av prosessene som foregår på katalysatoroverflaten under reaksjon.

Metanol er et av verdens viktigste industrikjemikaler, og i 1997 åpnet Europas største og mest moderne metanolanlegg på Tjeldbergodden. Produksjonen i anlegget er basert på naturgass fra Heidrun-feltet. Gassen omdannes i første omgang til en blanding av CO, CO2 og H2 som deretter brukes videre i metanolproduksjonen.

Ingvil Gausemel er født i Oslo i 1970, og er cand. scient med kjemi hovedfag fra UiO i 1994. Nåværende arbeidssted er Kjemisk institutt, UiO.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.