ENERGI

Industridesignet nettstasjon

FLEKSIBLE:Nettstasjonene er fleksible både i estetisk utforming og teknisk utførelse. Illustrasjonen gir litt inntrykk av hjørnet på nettstasjonen. ILL: MØRE TRAFO
FLEKSIBLE:Nettstasjonene er fleksible både i estetisk utforming og teknisk utførelse. Illustrasjonen gir litt inntrykk av hjørnet på nettstasjonen. ILL: MØRE TRAFO Bilde: Møre Trafo

Den nye serien nettstasjoner er bygd opp rundt nye prinsipper for produksjon, teknikk og design.

- Konseptet ventes å bli den fremtidige bransjestandarden, sier adm. direktør Geir B. Hoff hos Møre Trafo AS.

I takt med omgivelsene

- For oss har prosessen med bruk av industridesignere både vært lærerik og utfordrende. Våre produkter står ute i det offentlige rom og fortjener et utseende som er i takt med omgivelsene, sier Torgeir Havnegjerde. Han er totalansvarlig for forretningsområdet nettstasjoner.

Møre Trafo har jobbet med dette prosjektet i ett og et halvt år.

- Vi ser ikke bort fra at andre kommer etter med lignende konsepter, men det tar vi med knusende ro oger det som smiger, sier Hoff. - Vår strategi er at vi skal tenke annerledes, og vi har nye produkter i tankene, legger Havnegjerde til.

En større undersøkelse blant nordiske nettselskaper avdekket et sterkt behov for nettstasjoner som har et forbedret estetisk uttrykk. - Som regel har ingeniører tatt seg av ytre design også. Men vi ønsket å gå videre og engasjerte derfor en industridesigner. Under prosjektets gang har dukket opp ting vi ikke har tenkt på før, sier Hoff.

Gjennom et tett samarbeid mellom egne produktutviklere, industridesigner, underleverandører og eget markedsapparat, er det utviklet et konsept som foruten å dekke kundenes tekniske behov, også oppfyller de estetiske kravene som samfunnet setter til et slikt produkt.

Positiv effekt

- Prosessen har hatt en positiv effekt i hele organisasjonen. Den har gitt oss mye nyttig erfaring for å gjennomføre et utviklingsprosjekt effektivt. Arbeid i mer tverrfaglige team ønsker vi å videreføre i nye prosjekter, sier Havnegjerde.

Bedriften har også i prosjektet utviklet nye produksjonsmetoder som gir betydelige gevinster gjennom økt produktivitet. Dette vil gjøre bedriften mer konkurransedyktig. De oppgraderer nå produksjonslinjen for nettstasjoner slik at den blir optimalisert for å produsere den nye produktserien.

Møre Trafo opererer i et tøft marked med pressede marginer de siste årene og har derfor kraftig forbedret sine forretningsprosesser. Økt fokus på innkjøp har også bidratt til bedre inntjening.

Hele 50 prosent markedsandel har bedriften i dag på nettstasjoner. Havnegjerde ser ikke bort fra at den nye serien vil føre til at de kan ta en større andel av markedet. Rundt 25 prosent av nettstasjonene som produseres går til andre skandinaviske land.

Lite vedlikehold

Det er lagt ned et omfattende arbeid for å finne frem til materialer og utstyr som oppfyller kravene man har til kvalitet og sikkerhet.

- Bransjen har uttrykt et klart behov for produkter med redusert vedlikeholdsbehov. Vi har tatt dette på alvor i vår nye serie nettstasjoner og presenterer nettstasjoner med mindre bruk av trevirke i fasaden, sier Havnegjerde. Han legger til at det i utformingen av den nye produksjonslinjen er lagt stor vekt på helse, miljø og sikkerhet. - De som arbeider med HMS i bedriften har vært svært aktive med innspill.

- Vi tar ansvar for lokale arbeidsplasser og styrker vårt produksjonsapparat i Sykkylven. Dette krever at hele vår organisasjon må tenke nytt. Endringsvillighet og forståelse for hva som skal til for å lykkes med hjemmeproduksjon har lange tradisjoner her i Sykkylven, sier Hoff.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.