IKT

Industridesign med DAK og blyant

BÅRE: Industridesignerne Jørgen Leirdal (til venstre) og Mathias Hansson med pasientbåren LESS som nå er satt i produksjon og skal lanseres internasjonalt. Nylig mottok K8 et stipend for sitt arbeid med båren.
BÅRE: Industridesignerne Jørgen Leirdal (til venstre) og Mathias Hansson med pasientbåren LESS som nå er satt i produksjon og skal lanseres internasjonalt. Nylig mottok K8 et stipend for sitt arbeid med båren.
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
19. jan. 2006 - 08:00

De to unge designerne Jørgen Leirdal og Mathias Hansson i K8 Industridesign har utviklet en ny, lett sykebåre.

Den er blit til med bruk av 3D DAK-program - og blyant. Samarbeid med ingeniører har sikret at båren holder.

Leirdal og Hansson presiserer at det på et tidlig stadium kan være bra å bruke blyant til å lage skisser før de setter seg ved PC-en.

Likevel er det en fordel å komme raskt inn i 3D-verdenen for å arbeide videre.

I tillegg til SolidWorks har de også et program som heter Rhino som kan være kjappere for å lage utkast til et nytt design. Problemet er at det ikke er helt nøyaktig.

– Det er mer et konseptverktøy for å få frem form, forklarer Hansson. Dessuten finnes det også mulighet for å ta over modellen til SolidWorks for videre arbeid.Samme banehalvdel

– Fordelen med SolidWorks er at mange ingeniører bruker samme verktøy. Det betyr at vi er på samme banehalvdel, sier Leirdal. De bruker også styrkeberegningen (CosmosXpress) som kommer sammen med konstruksjonsprogrammet.

– Når vi sitter og tegner deler, får vi ved hjelp av CosmosXpress vite at vi er på riktig spor. Det gir mange fordeler og betyr at vi kan arbeide raskere, legger han til. Men er det snakk om mer tunge beregninger, lar de ingeniører gjøre jobben.

Da de designet pasientløfteren Molift, måtte de få ingeniører til å gjøre de tunge simuleringene. Denne skal greie løft på inntil 150 kg.

– Vi tar oss av selv formdelen og så får de som har mer ekspertise ta seg at den tunge delen av styrkebergninger, sier Hansson. Under denne prosessen sendte de SolidWorks-filer frem og tilbake i et interaktivt samarbeid.Modell i hånda

Kollisjonsdetektering er en funksjon som er nyttig for å avdekke problemområder.

– Det er et genialt verktøy for oss, sier Leirdal. Men selv om det meste kan gjøres på en PC, er det noe annet å ha en modell i hånda.

Det kan også gjøres ved å «skrive» ut 3D-modellen i maskiner som enten lager en nøyaktig kopi av delen i plast eller i metall.

– Det viser seg at det som synes som viktige detaljer på en 3D–modell på skjermen, ikke er så viktig når vi sitter med en mer håndfast del, sier Hansson.

Prisen på 3D-skrivere for prototyper er så høy at de har sendt bort modellene for å lage «utskrifter», men prisene faller stadig og eget utstyr står på ønskelista.

De to designerne arbeider også en del med å lage en modell i leire først. Da kan en 3D-skanner hente inn formdata som de bruker for å lage modellen i DAK-systemet. Drømmen er å kunne ha en slik skanner i huset.Produktkappløp

– Design er viktig i dagens produktkappløp. Det som skiller mellom produkter kan være et godt design, sier Leirdal.

– Det er viktig at vi ikke bare tenker på design som pynt. Godt design er mye mer. Det er ikke minst god ergonomi, legger Hansson til. Begge påpeker viktigheten i samspillet med ingeniører for å få inn produksjonstekniske forhold som også kan være med for å lage et suksessprodukt.

– Design er en god investering. Det finnes nok av eksempler på bedrifter som øker salget på grunn av godt design, sier han. Leirdal tror at det er viktig at industridesignere kommer inn tidlig i produktutviklingsfasen. Han mener også det er viktig at det settes grenser.

– For oss som designere er det bedre med begrensninger enn at vi har full frihet, hevder han.Stipend for båre

I begynnelsen av desember mottok designbyrået et stipend på 400.000 kroner for design på en pasientbåre. Pasientbåren LESS (Light Emergency Stretcher System) er lett og kan følge pasienten helt frem til diagnose og behandling.

Båren er laget i isopor og trukket med papp og plastfolie. 50 bårer kan lett stables på en pall som ikke veier mer enn 50 kg.

Fordelene med isopor er at den har en isolerende evne og hindrer nedfysing. Dessuten går også røntgenstråler gjennom materialet slik at pasienter ikke trenger å bli flyttet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.