ARBEIDSLIV

Industribevisst presidentkandidat

NIF-medlemmer legger vekt på at Marianne Harg kommer fra privar sektor og at det er på tide med en kvinne i presidentstolen igjen.
NIF-medlemmer legger vekt på at Marianne Harg kommer fra privar sektor og at det er på tide med en kvinne i presidentstolen igjen.
11. mars 2003 - 07:55

Det blir ingen revolusjon, jeg har jobbet sammen med Gunnar Berg i mange år. Idémessig står vi for mye av de samme tankene, svarer Marianne Harg på spørsmål om hva som skiller henne fra sittende president.

Hvorfor har da valgkomiteen innstilt henne som ny president, vil nok mange undres.

- Jeg har en helt annen bakgrunn, fra prosessindustrien og næringslivet. I mange år har NIF vært profilert av personer med bakgrunn fra offentlig sektor. Dessuten kan det være OK med en kvinnelig president igjen, det er ti år siden Berit Kvæven.

Teknofobi

Men det er mer enn næringspolitikk presidentkandidaten har i tankene når det gjelder profilering. - Jeg tror det norske folk lider av en form for teknofobi. Vi trenger en ny giv for teknologi og realfagene.

Den kombinasjonen bringer frem navnespørsmålet. Sivilingeniørtittelen står for fall. R-møtet skal ta stilling til om navnet skal endres til Tekna, som kan leses som en forkortelse av Teknisk-naturvitenskapelige akademikere. Foreningen har et stort medlemspotensial blant realister som ikke er ingeniører.

- Jeg går inn for et navneskifte, men skjønner godt argumentene fra begge sider, sier hun, og understreker at som president vil hun leve godt med begge navnene.

I spenningsfeltet mellom tradisjonelle sivilingeniører og realister fra andre universitetsmiljøer ser Harg utfordringer for foreningen. På den ene siden ønsker hun styrket rekruttering, på den annen siden er hun svært opptatt av å ivareta tradisjonene og identiteten til de "gamle" sivilingeniørene. - Jeg vil at medlemmene skal være stolte av sitt medlemskap, de må kunne identifisere seg med foreningen og det den står for.

Hun uttrykker glede over at NIF i det siste er blitt tydeligere markert i offentlig debatt, og ønsker å videreføre denne utviklingen. - Vi kan nok bli flinkere til å "vise tenner", jeg sitter med inntrykk av at medlemmene ønsker det, selv om en stor organisasjon ikke kan vente å gå ut med skarpe meninger som alle deler.

Kombinasjonen fagforening og faglig forening byr på enkelte utfordringer men ingen problemer, ifølge Harg. - Det er blitt et klarere skille mellom faglige aktiviteter og lønnsarbeid i de siste årene, det er bra. Vi må være endringsdyktige som forening, både for medlemmene og for vår rolle i samfunnet.

Ingen nybegynner

Marianne Harg gikk ut fra NTH i 1976, kjemiteknikk. Hun er født i Oslo, vokst opp i Bærum og har i mange år vært bosatt i Grenlandsområdet. Hun arbeider nå i Hydros avdeling for Competence management.

Tidligere har hun i mange år arbeidet ved Hydros forskningssenter i Porsgrunn, blant annet med prosjektering av oljeinstallasjoner. Hun har vært produksjonssjef for fiskeoljekonsentrat i Sandefjord og prosessingeniør innen området Agri. Marianne Harg har også vært innom farmasøytisk industri.

- Jeg tror jeg har vært borti nesten alt Hydro steller med, bortsett fra aluminium.

Hennes privatliv vil heller styrke enn svekke kandidaturet, om det spiller inn. Mannen er sivilingeniør og sønnen er for tiden student ved NTNU i Trondheim.

I perioden 1995 - 99 satt hun i hovedstyret, så det er ingen nybegynner medlemmene nå får presentert som presidentkandidat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.