INDUSTRI

Yara støtter Sahara-prosjekt

NYTT SAMARBEID: Den norske gjødselsprodusenten Yara støtter Bellonas Sahara Forest Project. Her produseres det elektrisitet gjennom konsentrert solenergi, det produseres biomasse i form av alger og det dyrkes skog, i tillegg til at sjøvann avsaltes.
NYTT SAMARBEID: Den norske gjødselsprodusenten Yara støtter Bellonas Sahara Forest Project. Her produseres det elektrisitet gjennom konsentrert solenergi, det produseres biomasse i form av alger og det dyrkes skog, i tillegg til at sjøvann avsaltes. Bilde: Illustrasjon:Bellona
Kjetil Malkenes Hovland
16. juni 2011 - 12:36

Om Yara:

 • Ansatte: ca. 7300
 • Konsernsjef: Jørgen Ole Haslestad
 • Hovedkvarter: Oslo
 • Verdens største leverandør av plantenæring, etablert i over 50 land og selger til 150 land
 • Det eneste globale gjødselselskapet med virksomhet i alle større regioner
 • Driftsinntekt (2010): 65,4 milliarder norske kroner
 • Etablert som Norsk Hydro i 1905, utskilt som Yara International ASA i 2004

Kilde: Yara

Ammoniakk og urea

 • Ammoniakk er sammensatt av 82 prosent nitrogen og 18 prosent hydrogen, og produseres av naturgass. Prosessen krever tilgang på luft og damp
 • Ammoniakken blir satt under trykk og nedkjølt til den får væskeform, og lagres i tanker som holder minus 33 grader
 • Mesteparten av Qafcos ammoniakk brukes i deres egen ureafabrikk, men resten eksporteres
 • Urea er gjødsel i fast form med 46,6 prosent nitrogen
 • Urea produseres ved å reagere ammoniakk med CO2 under høyt trykk. Begge disse bestanddelene kommer fra Qafcos ammoniakkfabrikk
 • Gjødselen kommer i form av små kuler (granules) som produseres i en av verdens største granuleringsenheter

Kilde: Qafco

– Jeg er stolt over å erklære at vi inngår et samarbeid med Yara og det Qatar-baserte selskapet Qafco, sier Joakim Hauge, daglig leder for Sahara Forest Project.

Bellona-leder Frederic Hauges bror benyttet Bellonas 25-årsdag til å lansere neste steg for organisasjonens Sahara-prosjekt. Målet med prosjektet er å produsere energi, vann og biomasse i ørkenen. Nå får stiftelsen et av verdens største gjødselselskaper i ryggen.

Først skal det gjøres en studie til 4,1 millioner kroner. Dersom disse er positive vil det bli bygget et testsenter. Yara gir i tillegg 2,1 millioner kroner i generell støtte til stiftelsen som står bak Saharaprosjektet. Qafco og Yara stiller begge opp med kunnskap og teknisk støtte.

Les også: Klart for Bellonas grønne ørken-oase

Qafco i Qatar, 25 prosent eid av Yara
QAFCO: Her ligger ammoniakk- og ureaprodusenten Qafco, som er 25 prosent eid av Yara Netherlands. Qafco

Testsenter

Samarbeidsavtalen for etableringen av prosjektet i Qatar er underskrevet av Qafco-direktør Khalifa Abdulla Al-Sowaidi, konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara og direktør Joakim Hauge i Sahara Forest Project.

– Enigheten med Yara og Qafco er et betydelig steg framover for Sahara Forest Project. Yara er et verdensledende selskap og har kompetanse vi trenger, sier Hauge.

Han undertegnet også nylig en samarbeidsavtale med Aqaba Special Economic Zone Authority i Jordan om en mulighetsstudie for et testsenter der, finansiert av norske myndigheter. Sahara Forest Project er en kombinasjon av et avsaltingsanlegg for sjøvann, et konsentrert solkraftverk, et algeproduksjonsanlegg og et skogplantingsprosjekt.

Les også: – Verden har lånt i karbonbanken

FORNØYD HAUGE: - Jeg er stolt over å erklære at vi inngår et samarbeid med Yara og det Qatar-baserte selskapet Qafco, sier Joakim Hauge, daglig leder for Sahara Forest Project. Nå skal selskapet lage mulighetsstudier for å gjøre ørkenen grønn også i Qatar, i tillegg til en tidligere avtale om studier i Jordan.

– Visjonært prosjekt

– Verden må produsere mer mat, men med lavere klimagassutslipp og mer effektiv bruk av vann, jord og gjødsel. Dette er et virkelig visjonært prosjekt som er nært knyttet til det vi jobber med. Prosjektet søker å bidra til å løse noen av de mest krevende utfordringene verden står overfor, sier konsernsjef i Yara International, Ole Jørgen Haslestad, i en pressemelding .

– Vi skal være en katalysator for å bringe dette prosjektet fra tegnebrettet til et testområde på bakken. Vårt bidrag er vår kunnskap om næringsstoffer og industriell erfaring, sier Haslestad.

Les også: Bellona i National Geographic

Langvarig samarbeid

Yara etablerte Qatar Fertilizer Company (Qafco) sammen med qatarske myndigheter og andre partnere allerede i 1969. I 2008–2009 utvidet de dette samarbeidet.

Produksjonen ved Qafco begynte i 1973, men fabrikken er siden utvidet en rekke ganger. I dag produserer den 6150 tonn ammoniakk og 8700 tonn urea hver dag fra Qatars store gassressurser. Yara eier en fjerdedel og Industries Qatar (Qatar Petroleum) 75 prosent av Qafco.

Produksjon av mineralgjødsel slipper ut klimagasser, særlig karbondioksid (CO2) og lystgass (N2O). På den andre side gjør gjødselen at man kan dyrke mer planter som fanger CO2.

Les også: Bellonas 101 løsninger

– Viser lederskap

– Målet med dette er bedre avkastning. For oss og våre eiere, men også for samfunnet som helhet, sier Terje Tollefsen i Yara. – Vi har etablert et eget «tankelederskap» som en del av vår strategi for å posisjonere Yara i en bredere økonomisk sammenheng.

Han mener Sahara-prosjektet kan bli viktig for Yaras målk om å produsere mer av mindre.

– Prosjektet passer godt inn i vår kunnskap om prosesser, CO2, plantenæring og ørkenmiljøer. Vi ser også et potensial for produksjon av ammoniakk fra biomasse som kan kommersialiseres i stor skala, sier han.

– Bringer folk sammen

– Nye utfordringer krever nye svar. De siste tjue årene har datamaskinene og nettet gått mye fortere. Men blir vi mer effektive hvis vi får raskere internett nå? Nei, men vi kan bli mer effektive ved å få folk og informasjon sammen, sier Frederic Hauge.

Han er skeptisk til storskala solcelleprosjekter som Desertec, som krever mye vann. Sahara Forest Project bruker derimot sjøvann som anlegget avsalter selv, og unngår dermed bruk av ferskvann.

– Tømme Nord-Afrika for vann for å forsyne Europa med elektrisitet? Nei. Det vi gjør her kan bli en «game changer», sier Hauge. – Jeg vil si til Yara og Qafco at vi ikke kunne fått en bedre jubileumsgave. Vi er lei av å snakke. Vi vil gå, og det sammen med dere. Takk for at dere tør sammen med oss.

Aksjonærene i Sahara Forest Project er arkitekten Michael Pawlyn, Bill Watts og Bellona Holding AS.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.