INDUSTRI

Yara stenger nok en fabrikk

Etter midlertidig produksjonsstans de siste sju månedene, er Yaras fabrikk i Peremarton i Ungarn nå permanent stengt.
Etter midlertidig produksjonsstans de siste sju månedene, er Yaras fabrikk i Peremarton i Ungarn nå permanent stengt. Bilde: Sebastian Braum/Yara

Yara International ASA har bestemt at NPK-fabrikken i Peremarton i Ungarn skal stenges permanent, melder selskapet i en børsmelding .

Peremarton-anlegget har 110 ansatte og en årlig produksjonskapasitet på 150.000 tonn NPK (nitrogen-fosfor kaliumgjødsel).

Uår for GrowHow

Fabrikken ble en del av Yara ved oppkjøpet av Kemira GrowHow i 2007, i likhet med NPK-fabrikken i Kedainiai i Litauen.

Den produserte 250.000 tonn i året og ble stengt før jul: Yara stenger flere fabrikker

Fabrikken i Perematon har vært midlertidig stengt siden i oktober i fjor, men er ifølge Yara for gammeldags til å starte opp igjen i dagens marked.

Krevde store investeringer

– Fabrikken mangler tilgang til konkurransedyktig prisede råstoffer og ville trengt betydelige investeringer for å komme opp til Yaras standarder for effektivitet og kvalitet. Fabrikken er heller ikke fleksibel nok til å tilfredsstille markedets nye krav etter kombinasjoner av nitrogen, fosfat og kali, skriver selskapet.

Spår Yara-fall

Nordea-analytiker Morten Normann er skeptisk til Yara i en fersk analyse Finansavisen omtaler torsdag. Han spår et aksjefall på 40 prosent.

Bakgrunnen er et voldsomt priskutt. Yara tilbyr for juni sine tyske kunder CAN-gjødsel til 115 euro per tonn. Dette omsettes i dag til rundt 165 euro og hadde en pris på 270 euro for ett år siden, skriver Finansavisen.

Kraftig nedgang for Yara

Les mer om: