INDUSTRI

Yara kjøper konkurrent

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara.
Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara. Bilde: CAMILLA AADLAND
15. feb. 2010 - 08:45

Gjødselselskapet Yara har lagt inn et bud på amerikanske Terra Industries Inc på 4,1 milliarder dollar, tilsvarende 24 milliarder kroner.

Historiens største

Går handelen igjennom, vil dette bli et av norgeshistoriens største oppkjøp, ifølge selskapet. Transaksjonen er enstemmig godkjent av både Yaras og Terras styrer. Målet er å styrke Yaras posisjon i det enorme amerikanske markedet.

– Denne transaksjonen er en attraktiv mulighet for begge selskaper til å styrke sine posisjoner i USA. Yara og Terra passer perfekt sammen. Kombinasjonen vil gjøre Yara til den ledende global aktør i gjødselindustrien, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International.

Synergier

Terra eier og operer seks nitrogenfabrikker i Nord-Amerika, og har 50 prosent eierandeler i samarbeidsselskaper i Trinidad og Storbritannia, det siste i partnerskap med Yara. Selskapet har omtrent 940 ansatte i USA og Canada.

– Terras distribusjonssystem for ammoniakk og gjødsel i USA vil bli kombinert med Yaras global innkjøps- og optimaliseringsmuligheter, som verdens største produsent og selger av gjødsel og ammoniakk, sier Haslestad.

Staten bidrar

I forbindelse med oppkjøpet foretar Yara en emisjon på omtrent halvparten av kjøpesummen. Staten har gitt signaler om at den kommer til å bidra med rundt 5,4 milliarder kroner med dagens valutakurs.

– Yara er et viktig norsk selskap som er verdensledende i sin bransje. Selskapet har gitt staten god avkastning på sin eierandel, og vi støtter investeringer som sikrer en fortsatt god industriell utvikling av selskapet, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

Han understreker at regjeringen tar forbehold om Stortingets samtykke, at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige og at det ikke kommer fram ny, vesentlig informasjon før en ekstraordinær generalforsamling. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.