INDUSTRI

Vurderer å åpne for Kina-dialog

VURDERER: Giske ser inget umiddelbart behov for krisemøter med Kina, men vurderer om det må tas noen initiativ.
VURDERER: Giske ser inget umiddelbart behov for krisemøter med Kina, men vurderer om det må tas noen initiativ. Bilde: Scanpix
1. mars 2011 - 07:58

Flere selskaper mener at det har blitt vanskeligere å drive forrenting i Kina etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris.

Les også: Isfronten mellom Kina og Norge vokser

– Må tas på alvor

Fra næringslivet har det blitt fremsatt krav om at regjeringen må trappe opp innsatsen for å normalisere forholdet med de fornærmede kineserne.

– Det kan ikke stikkes under en stol at noen mener de opplever problemer. Om det da skyldes fredsprisen, det vet vi ikke, for det blir sjelden sagt. At flere opplever vansker, må vi ta på alvor, sier Giske til Aftenposten.

«Business as usual»

Giske ser ikke noe umiddelbart behov for krisemøter og sier han har kontinuerlig kontakt med næringslivet og norske selskaper som er i Kina. Men han lufter muligheten for å se på saken.

– Vi har lagt til grunn at det skal være «business as usual». Nå er det ikke sagt fra vår side at vi tror kineserne legger det til grunn. Men vi mener veldig klart at det ikke er noen grunn til at det norsk-kinesiske forholdet skal bli dårligere på grunn av fredsprisen, som deles ut av en uavhengig komité. Men vi må vurdere om det må tas noen initiativ, sier Giske.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.